poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami i fetą
Tarta z pomidorami

Dziś wyjątkowo nie mam dla Was tygodniowego przeglądu bento. W przyszły poniedziałek opublikuję podsumowanie z dwóch tygodni, chcę bowiem w jednym poście zgromadzić wszystkie lunchboxy z włoskimi przysmakami. Mam za to dla Was przepis na pyszną tartę z dużą ilością pomidorów. Przygotowałam ją na cieście kruchym, które wzbogaciłam o dodatek suszonych ziół. Wykorzystałam kilka rodzajów pomidorów, w końcu lato w pełni a my mamy do wyboru tyle pysznych odmian. 
Przepis na tartę z pomidorami dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Galette z pomidorami

TARTA Z POMIDORAMI

Składniki:
  • ciasto: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 125 g zimnego masła, 1 jajko
  • pomidory (u mnie żółte, czarne, malinowe i dwa rodzaje koktajlowych)
  • pół dużej białej cebuli, posiekanej w piórka
  • sól morska i oregano oraz bazylia do posypania
  • pokruszona feta do posypania
  • świeże listki bazylii, oregano i szałwii do posypania
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Dodajemy posiekane zimne masło, wyrabiamy między palcami z mąką. Wbijamy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ja wałkuję je na blasze z piekarnika). Na środku układamy cebulę, następnie plastry pomidorów. Posypujemy je solą morską i niewielką ilością suszonego oregano i bazylii. Brzegi ciasta zakładamy na pomidory. Przy pomocy pędzelka smarujemy brzegi delikatnie zimną wodą i posypujemy je solą morską. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45-55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pokruszoną fetą. 

Krucha tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami

Czas przygotowania (bez chłodzenia ciasta): 1 godzina.

21 komentarzy :

  1. Śliczna, rustykalna tarta. Dekoracyjne brzegi upodobniają ją do francuskiej tarty galette. Robiłam podobną rok temu, też z pomidorami, ale ciasto najpierw wysmarowałam bazyliowym pesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, bo jakby nie patrzeć, to właśnie galette. Uwielbiam tartę w takim kształcie, bo o wiele mniej z nią pracy. Pomysł z pesto świetny.

      Usuń
  2. jej, idealna! zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie tarty właśnie lubię, te nierówne, bez falowanych eleganckich brzegów. pyszne i niezobowiązujące, pełen komfort i smak. pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten kształt i te piękne kolory pomidorów, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta bardzo przyciąga oko;) wygląda super, pomidory w tym wydaniu jak najbardziej!
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. czy tarta nie jest sucha ? (mam na myśli brak dodatku sosu, koncentratu itd) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, pomidory zawierają sporo soku, więc jej wnętrze jest wilgotne a samo ciasto kruche. Możesz przygotować do niej dodatkowo jakiś lekki sos na bazie jogurtu, np. z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, ewentualnie z niewielką ilością ulubionego pesto.

      Usuń
    2. A czy mozna urzyc masla klarowanego i czyms zastapic jajko?
      dziekuje
      Aga

      Usuń
    3. Aga, może być zimne masło klarowane, rozumiem, że masz alergię? Jeśli zrezygnujesz z jajka w przepisie, dodaj do ciasta wodę (stopniowo do uzyskania zwartego ciasta) lub więcej masła.

      Usuń
  7. dzięki :) piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna tarta! Pełna samych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co bym nie napisała zabrzmi banalnie. Jestem po prostu pod wrażeniem tej tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam i była przepyszna :) Mam pytanie - planuję zrobić z podanych proporcji mini- tarty, 4-6 sztuk. Czy należy zmienić (skrócić) czas pieczenia? Z góry dziękuję za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas skróci się do około 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić, w jakim stopniu wypieczony jest ich spód po tym czasie.

      Usuń
  11. Pysznosci wieczorne to były :) Robiłam Razowa wersję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Droga Malwinno,
    a ile wychodzi wagowo tych pomidorow? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 duże pomidory, czyli około pół kg

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Biore sie za pieczenie! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.