niedziela, 10 sierpnia 2014

Szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą

Szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z jogurtu
Szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą
Grillujemy? No to grillujemy! Nieistotne, że weekend właśnie się kończy, w końcu grillować możemy też w domowych warunkach. Nasz "morderca krów" (tak określamy żeliwną patelnię do grilla, która waży...sama nie wiem ile, ale przekracza limit naszej wagi- 4 kg) idealnie sprawdza się przy domowym grillowaniu. Szaszłyki, do tego ekspresowe chlebki z patelni, lekki sos na bazie jogurtu i dip z bakłażana. No i mamy prawdziwą ucztę.


Marynata do szaszłyków z kurczaka

SZASZŁYKI W MARYNACIE JOGURTOWEJ Z MELASĄ

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • sól i pieprz do smaku
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie)
  • do podania: chlebki z patelni
Przygotowanie:

Oczyszczone mięso kroimy w grubszą kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Do jogurtu dodajemy oregano, bazylię, tymianek, drobno posiekany czosnek, melasę i dokładnie mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso. Odstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty, nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką. Smażymy na grillu z obu stron. Podajemy z dodatkiem lekkiego jogurtowego sosu i chlebków z patelni. Ja do szaszłyków podałam dodatkowo dip bakłażanowy. 

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze :

  1. Ta melasa brzmi kusząco! Od razu bym się rzuciła na takie szaszłyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze szaszłyki, jakie ostatnio jadłam. Bardzo bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupiłam sobie melasę z granatów, tylko jakoś nie mogę zacząć jej używać. Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.