poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sałatka z pieczonego bakłażana

Sałatka z pieczonego bakłażana

Sałatka z bakłażanem
Sałatka z pieczonego bakłażana

Lubicie bakłażany? Ja je wręcz uwielbiam i szczerze mówiąc mogłabym się nimi zajadać praktycznie każdego dnia. Tym razem przygotowałam sałatkę z ich dodatkiem. Jest troszkę czasochłonna i wymaga włączenia piekarnika, dlatego najlepiej przygotować ją w chłodniejszy dzień. Jej smak bardzo przypadł mi do gustu. Lubię wyczuwalną kwaśną nutę cytryny połączoną z pikantną papryką. 
Razem ze mną sałatkę z pieczonym bakłażanem przygotowały Emilia, Iza i Kasia


Sałatka z pieczonego bakłażana przepis

SAŁATKA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 bakłażan (350 g)
  • 1 pomidor
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 2-3 łyżki oliwek, pokrojonych w plasterki (u mnie zielone i czarne)
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra drobna papryka turecka w płatkach
Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w kostkę (o boku 2 cm). Układamy go na blasze, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut lub dłużej, aż bakłażan będzie miękki. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać bakłażana. 

Pomidora kroimy w kostkę (ja pozbawiłam go pestek). Natkę drobno siekamy. Papryki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Do ostudzonego bakłażana dodajemy pomidora, natkę, paprykę, oliwki i czosnek. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Mieszamy. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem (należy pamiętać wtedy o pozbawieniu pomidora pestek). Podajemy ją z dodatkiem pieczywa, np. chlebków pita. 

*przepis pochodzi z książki "Olives, lemons & za'atar". Autorką jest Rawia Bishara. 

*ostrą paprykę w płatkach zamawiam standardowo u Skworca. W sklepach stacjonarnych niestety do tej pory na nią nie trafiłam. Jest wyjątkowo pikantna, nawet niewielka jej ilość dodaje "kopa" potrawie.

Sałatka z bakłażanów

Czas przygotowania: 40 minut.

7 komentarzy :

  1. Cudowne warzywa ,pięknie podane.

    OdpowiedzUsuń
  2. bakłażany kocham, a wa takiej sałatce ich jeszcze nie jadłam. wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można kupić tą przyprawę? Czy można ją zastąpić płatkami chilli? Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam w poście, zamawiałam ją u skworca. Płatki chili będą ok pod warunkiem, że są dość drobne i dobrej jakości.

      Usuń
  4. Mogłabym być "bakłażan girl", bo tak kocham to warzywo! A w sałatkach w szczególności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.