wtorek, 26 sierpnia 2014

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Sałatka z pomidorem i grzankami
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Gdy tylko zobaczyłam tę sałatkę na blogu Zuzi, od razu wiedziałam, że prędzej czy później ją zrobię. Mam w domu grzankowego maniaka, który obok sałatki z chrupiącym chlebowym dodatkiem nie przejdzie obojętnie. Czerwoną cebulę przed dodaniem do sałatki zamarynowałam w occie z czerwonego wina. Ten prosty zabieg sprawia, że cebula nabiera delikatnej ostrości a przy okazji staje się lekko miękka. Sałatka jest niezwykle smaczna, świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub drugie śniadanie w pracy. Oryginalny przepis pochodzi z książki Jeanne Kelley "Kulinarny ogród". 
Przepis na sałatkę z pomidorów i fasolki szparagowej
 bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDORÓW

Składniki (na 4 porcje):
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 400 g pomidorów
  • 2-3 kromki czerstwego pieczywa (u mnie 1 ciabatta z poprzedniego dnia) plus oliwa do skropienia
  • suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 3  łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Fasolkę obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente. Ja fasolkę gotuję zazwyczaj na parze. Fasolkę przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy octem, odstawiamy na 15-20 minut.

Chleb rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na blasze, kropimy oliwą, posypujemy tymiankiem, dokładamy posiekany w plasterki czosnek, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż chleb stanie się chrupiący (mnie zajęło to 10 minut). Grzanki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 

W misce umieszczamy fasolkę, pokrojone pomidory. Dodajemy odcedzoną cebulkę. Drugi ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy 3 łyżki oliwy i ocet z moczenia cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę, posypujemy grzankami i podajemy.

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy :

  1. Bosko wygląda ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowała Wam ta sałatka. Jest pyszna i tak ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta sałatka a jaka dobra. Bardzo lubię fasolkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie musze tego typu sałatkę zrobić, póki fasolka jest dostępna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Bardzo lubię fasolkę szparagową w towarzystwie pomidorów i ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i szybkie w robieniu i w dodatku bardzo dobre polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle prosta, a na pewno smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.