czwartek, 14 sierpnia 2014

Roladki z cukinii z mozzarellą i pesto

Roladki z cukinii z mozzarellą i pesto

Grillowane roladki z cukinii
Roladki z cukinii z mozzarellą i pesto

Tym razem mam dla Was fajną przystawkę w śródziemnomorskim stylu. Przygotowałam ją dla Połówka na kolację i od razu zaznaczę, że Połówek z cukinią raczej  się nie lubi. W takim wydaniu posmakowała mu i to bardzo, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Jeśli chcecie, możecie pominąć etap marynowania sera, jednak roladki nie będą już takie smaczne. Kilka roladek wylądowało w bento i powędrowało z Połówkiem do pracy.


Faszerowane roladki z cukinii

ROLADKI Z CUKINII Z MOZZARELLĄ I PESTO 

Składniki:
  • 2 małe cukinie o małej ilości pestek
  • ulubione pesto (użyłam pesto z bazylii)
  • 125 g mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • marynata do mozzarelli: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku (drobno posiekanego), pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w płatkach, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mozzarellę kroimy w plastry a następnie każdy z plastrów na pół. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej mozzarellę, odkładamy na 12-24 godziny do lodówki.

Cukinie kroimy w cienkie paski o grubości około 5 mm. Grillujemy je na patelni z obu stron (ja używam patelni żeliwnej, nie dodaję na nią tłuszczu). Każdy plaster cukinii smarujemy delikatnie pesto, układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Zawijamy w roladkę. Podajemy jako przystawkę. Przed podaniem roladki możecie dodatkowo skropić lekko oliwą, np. aromatyzowaną.

Roladki z cukinii przepis

Czas przygotowania (bez czasu marynowania sera): 20 minut.

6 komentarzy :

  1. Urokliwe! Zapraszam do akcji Faszerujemy 2014! na Durszlak.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam pomysłu na obiad, trafiłam na Twój blog i mam już pomysł i na obiad, i na kolację... Pomysłowe te roladki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie roladki i najczęściej przygotowuje je z cukinii lub bakłażana. Typowo letnia przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj, strasznie mi się te bento podobaja. ale: u mnie w powiatowym miasteczku mozarella jest niedobra i droga. za to mam prawdziwy wiejski ser. rozumiem, że to rarytas - ale czy można taki ser wykorzystać zamiast włoskiej specjalności która tu jest obcym rarytasem? będę ciekawa inspiracji. aha - ser do wyboru: suchy dobrze odciśnięty, serek, twarożek...to ciągle jest normalny naturalny biały ser, 3 dni trwałości max.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej pasuje mi tu kremowy serek, którym mogłabyś posmarować wstążki cukinii przed zawinięciem. Możesz twaróg przerobić jak w przepisie na kremowy serek z ziołami. Fajnie sprawdziłby się tu również serek z jogurtu. Ma świetną konsystencję i bez problemu sama zrobisz go w domu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.