środa, 13 sierpnia 2014

Razowe tarty z jabłkami

Razowe tarty z jabłkami

Tarta razowa z jabłkami
Razowe tarty z jabłkami

Na dzień dobry mam dla Was przepis na mini tarty z dodatkiem jabłek. Idealne do porannej kawy. Banalnie proste w przygotowaniu (o ile lubicie się z ciastem kruchym) i niezwykle smaczne, mimo swojego niepozornego wyglądu. Mnie kojarzą się one, jak większość wypieków z jabłkami, z jesienią. Ostatnio dość rzadko piekę ciasta a jeśli już to robię, wybieram takie, po których zjedzeniu nie trzeba pedałować na rowerze przez kilka godzin. 


Mini galette z jabłkami

RAZOWE TARTY Z JABŁKAMI

Składniki (na 6 sztuk):
  • 125 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta)
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2-3 słodkie jabłka 
  • cukier do posypania ciasta
  • glazura: 1 łyżka wody, 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę pszenną i pszenną razową. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy posiekane zimne masło, wyrabiamy z mąką między palcami, jak na kruszonkę. Wbijamy jajko, wyrabiamy zwarte ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie dzielimy je na 6 części. Każdą wałkujemy na grubość około 3-4 mm, lekko podsypując mąką. Na środku układamy plasterki jabłka, boki ciasta zakładamy na owoce (jeśli chcecie, możecie obrać jabłka ze skórki). Boki smarujemy zimną wodą, posypujemy cukrem. Tarty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni, aż spód i boki się zrumienią. Przekładamy je na metalową kratkę i odstawiamy do przestudzenia.

W ganku umieszczamy wodę i cukier, podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia cukru. Przy pomocy pędzelka smarujemy jabłka. 

Jabłkowe galette

Jabłkowe tarty razowe

Tarta razowa z jabłkami

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy :

  1. Przepis do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ urocze Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne maleństwa! Choć kojarzą mi się z jesienią. Zwłaszcza dziś :) Więc dziś nie lubię, ale polubię, bo i u mnie za chwilę wypieki z jablkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, no wypaśniste te tarty :) Lubię mieszankę mąki: razowa-zwykła, a jak do tego dodamy jabłka... :) No i sprawa ekspresowa w sumie w przygotowaniu. Późno wróciłam wczoraj z pracy więc zabrałam się za nie dopiero o 22 ;) I spokojnie dałam radę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.