wtorek, 12 sierpnia 2014

Razowa pizza z pomidorami i fetą

Razowa pizza z pomidorami i fetą

Razowa pizza z pomidorami
Razowa pizza z pomidorami i fetą

Pozostajemy w klimatach kuchni śródziemnomorskiej. Dziś mam dla Was pizzę, troszkę zdrowszą, bo na mące razowej i z duuuużą ilością kolorowych pomidorów (wykorzystałam pięć odmian). Jak na pizzę przystało, znalazł się na niej także ser, jednak nie ciągnąca się mozzarellą a feta i to w niedużej ilości. Taki flatbread możecie zjeść ze smakiem na kolację lub zapakować do lunchbox'u i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam Wam serdecznie, szczególnie w okresie letnim. 
Przepis na pizzę z pomidorami bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Pizza na spodzie z mąki razowej

RAZOWA PIZZA Z POMIDORAMI I FETĄ

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 3 łyżki oliwy
  • wierzch pizzy: posiekana biała cebula, pomidory (najlepiej kilka odmian) pokrojone w plastry, oliwki (zielone lub czarne), suszone oregano i bazylia, sól morska, pokruszona feta
Przygotowujemy ciasto na pizzę: w misce umieszczamy mąkę pszenną i mąkę pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką pszenną. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Pieczenie pizzy: Blachę do pieczenia wysypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozciągamy dłońmi na cienki placek (może być grubszy, jeśli takie ciasto wolicie). Na wierzchu układamy posiekaną w piórka cebulę, plastry pomidorów, oliwki. Całość posypujemy suszonym oregano i bazylią,  oprószamy solą. Pieczemy w temp. 230 stopni przez około 15-20 minut  (aż spód będzie ładnie przypieczony a brzegi chrupiące). Po około 10 minutach od wstawienia pizzy posypujemy ją fetą. Upieczoną pizzę dzielimy na kawałki i podajemy. 

Pizza z mąką razową

Czas przygotowania: 2 godziny.

5 komentarzy :

  1. Jak już będę miała dostęp do piekarnika, to zrobię taką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna... i bardzo trafia w moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ta pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te żółte pomidorki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.