sobota, 23 sierpnia 2014

Placki owsiane

Placki owsiane

Placuszki owsiane
Placki owsiane

Placuszki to temat rzeka. Można je przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, za każdym razem uzyskując inny smak, kształt czy strukturę. Tym razem postawiam na placuszki owsiane. Możecie zrobić je na gotowej mące lub wykorzystać płatki owsiane (zmiksowane na proszek w rozdrabniaczu lub młynku). Są delikatne, niezbyt słodkie, fajnie komponują się z różnej maści konfiturami. W sam raz na rozpoczęcie weekendu. 


Jak zrobić placki owsiane

PLACKI OWSIANE NA SŁODKO
Śniadanie Mistrzów #210

Składniki (na około 8 sztuk):
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła (ostudzonego) lub oleju
  • 2 łyżki cukru (lub innego zamiennika), ewentualnie więcej do smaku
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę owsianą, jogurt, jajko, olej lub masło, cukier. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej użyć patelni do naleśników). Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy niezbyt duże placuszki z obu stron na rumiano. Przed odwróceniem na drugą stronę placki powinny być dobrzy wysmażone, są dość delikatne i mogą się rozpadać. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z mascarpone i frużeliną malinową.

Uwagi:

- ciasto możecie wzbogacić o dodatek ulubionego ekstraktu, np. waniliowego, migdałowego
- aby przygotować mąkę owsianą domowym sposobem, wystarczy płatki owsiane zmielić w młynku lub zmiksować drobno w rozdrabniaczu


Placki z mąki owsianej

Placuszki z płatków owsianych
Placki owsiane
Placuszki owsiane

Czas przygotowania: 15 minut.

11 komentarzy :

  1. mmmm, takie placuszki smakują na pewno świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, wyglądają przepięknie i pewnie cudownie smakują (:
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. to zdecydowanie jedne z moich ulubionych! praktycznie cały czas używam mąki owsianej :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, ale kochana zdradź mi jak Ty to robisz, że Twoje placuszki są tak idealne? I w kształcie i kolorze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia wprawy, dobrej patelni i odpowiedniego płomienia pod nią. A ciasto zawsze nalewam małą chochelką do zupy, stopniowo w jednym miejscu, aż ładnie się rozejdzie.

      Usuń
  5. Właśnie zjedliśmy placuszki z Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem. Były mega dobre :) I pierwszy raz użyłam zmielonych płatków górskich zamiast mąki pszennej! :)

    Pyszne, pozdrawiam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. spokojnie dały się usmażyć, a nawet dały się zjeść, ale nie wszystkie, szału nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam je dzisiaj na kolację, są pyszne! Dałam jogurt grecki i cukier trzcinowy. Na pewno jeszcze je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne! Posypane jagodami smakują wyśmienicie. Dałam jogurt grecki i ksylitol.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.