sobota, 23 sierpnia 2014

Pizzerinki z rukolą i szynką serrano

Pizzerinki z rukolą i szynką serrano

Pizzerinki z szynką
Pizzerinki z rukolą i szynką serrano

Pizzerinkę czy pizzerkę? W moim regionie zawsze mówiło się pizzerinki, jak się okazuje, 50 km dalej są to już pizzerki (ech, ta Częstochowa). Jak zwał, tak zwał, chyba wszyscy wiemy, o co dokładnie chodzi. Malutkie, takie niezobowiązujące, na kilka gryzów. Sprawdzają się w każdej sytuacji, pewnie dla niektórych nawet jako deser. A co na tych maleństwach umieściłam? To, co najlepsze. Sos pomidorowy, mozzarella, szynka serrano i rukola. Skusicie się? 



Pizzerki z szynką przepis

PIZZERINKI Z RUKOLĄ I SZYNKĄ SERRANO

Składniki (na 8 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sos pomidorowy: 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 nieduży ząbek czosnku (drobno posiekany), około 10 łyżek przecieru pomidorowego (passata), 1 łyżeczka octu balsamicznego, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella (125 g) 
  • rukola, szynka serrano
Przygotowujemy ciasto na pizzerinki: w misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. 

Przygotowujemy sos pomidorowy: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przecier, ocet balsamiczny, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez około 5 minut. 

Pieczenie pizzerinek: piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy płaskie pizzerinki (lekko podsypując ciasto i wałek mąką). Smarujemy je sosem, posypujemy startą mozzarellą. Układamy na blasze lekko wysypanej mąką. Pieczemy przez około 12-15 minut, aż spód pizzerinek będzie ładnie wypieczony. Na gotowe pizzerinki nakładamy rukolę, porwaną szynkę serrano. Podajemy z dodatkiem dobrej jakości oliwy.


Pizzetki z szynką przepis

Czas przygotowania: 2 godziny.

5 komentarzy :

  1. Idealnie trafiłaś w moje smaki, musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Pyszne muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne te pizzerinki i ciekawe dodatki;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio pizzerinki często goszczą na moim stole :) Zaraziłaś mnie nimi. Musze w końcu kilka opublikować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.