niedziela, 31 sierpnia 2014

Peperonata na zimę

Peperonata na zimę


Przetwory z papryki na zimę
Peperonata na zimę

Peperonata to jedno z moich ulubionych warzywnych dań. Od ubiegłego roku skrzętnie pakuję ją do słoiczków, by cieszyć się jej smakiem jesienią i zimą. Jest smaczna sama w sobie, można ją więc zajadać z dodatkiem pieczywa lub podać do grillowanego lub pieczonego mięsa (lub tofu). Chociaż słoiczki schowałam bardzo głęboko w szafie, zapewne do grudnia (a może nawet i wcześniej) wszystkie będą już opróżnione. Po powrocie z wakacji zabiorę się za zrobienie kolejnej porcji. 

Przepis na peperonatę bierz udział w akcji Mopsika- Warzywa Psiankowate 2014.
 Razem ze mną przetwory z warzyw psiankowatych przygotowała także Zuzia.



PEPERONATA NA ZIMĘ

Składniki:
  • 1 kg papryki (najlepiej różnych kolorów; u mnie czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa i biała)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g pomidorów lima
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • cukier do smaku (dałam 1 łyżkę)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • pieprz do smaku (dałam pół łyżeczki)
Przygotowanie:

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych (polecam obrać ją dodatkowo ze skórki przy pomocy ostrej ręcznej obieraczki do warzyw) a następnie kroimy w podłużne paski. Cebule siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki (nacinamy na krzyż, zalewamy je wrzątkiem, po 2 minutach odlewamy gorącą wodę i wlewamy zimną, następnie pomidory obieramy), pozbawiamy je szypułek i kroimy w kostkę. Pomidory umieszczamy w garnku.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 10 minut, aż będzie miękka i dokładamy do pomidorów. Na patelnię wrzucamy czosnek i krótko smażymy, aż zacznie wydzielać aromat. Dokładamy go do pomidorów. Garnek z pomidorami przykrywamy i stawiamy na gazie. Gotujemy przez 15 minut.

W tym czasie na dużej patelni smażymy paprykę przez 10 minut. Paprykę dokładamy do pomidorów i gotujemy dalej przez 20-30 minut lub dłużej, aż będzie miękka. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Pod koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gorącą peperonatę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20-25 minut. Z podanej porcji otrzymałam 6 słoików po około 300 ml.

*jeśli chcecie uzyskać pikantniejszą peperonatę, dodajcie do niej 1-2 papryczki chili (pozbawione pestek i posiekane) na etapie smażenia czosnku.

Do czego wykorzystać peperonatę? 

Można ją podawać na zimno lub na ciepło po uprzednim podgrzaniu w garnku. Dobrze smakuje na grzankach lub po prostu zajadana z kromką dobrego pieczywa. Pasuje do grillowanych mięs (drobiu, wieprzowiny i wołowiny), pieczonego lub grillowanego tofu.

Przetwory z papryki na zimę
Peperonata na zimę

Czas przygotowania: 50 minut.

8 komentarzy :

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam peperonaty. Zdecydowanie muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo polubiłam pepperonatę, odkąd miałam okazję jej skosztować w Toskanii :) Dziękuję za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez sobie obiecuje, ze zrobie do sloikow i... ostatecznie nigdy mi sie nie udaje, gdyz wszystko zostaje spalaszowane w jeden weekend :/ Wciaz wiec obiecuje sobie, ze 'nastepnym razem'... ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm brzmi ciekawie :)
    To wspomnienie o zimie... brr!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie robiłam jeszcze nigdy peperonaty, pora to zmienić. Ja przygotowałam wtedy dżemik pomidorowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :) Smak lata zamknięty w słoiczku.

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak pasteryzować w słoikach z metalowym klipsem? Również w gorącej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie pasteryzowałam w słoikach typu Weck. Ale z tego co pamiętam, moja Babcia pasteryzuje normalnie w wodzie na szmatce.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.