piątek, 15 sierpnia 2014

Panini, idealne kanapki na rozpoczęcie dnia

Panini, idealne kanapki na rozpoczęcie dnia

Przepisy na panini
Panini włoskie kanapki

Panini to jedne z ulubionych kanapek Połówka. Można przygotować je na wiele smacznych sposobów i podawać według uznania na zimno lub na ciepło. W wersji opieczonej są o wiele smaczniejsze, ale to oczywiście kwestia gustu.

Tym razem mam dla Was dwa przepisy na te pyszne kanapki. Pierwszy jest troszkę bardziej czasochłonny, ponieważ wymaga dodatkowo usmażenia mięsa. To panino jest jednak o wiele bardziej sycące od tego drugiego. Filety z kurczaka przed smażeniem zawinęłam w plastry szynki parmeńskiej, pod którą włożyłam po listku świeżej szałwii. Do tego pomidory, mozzarella i oczywiście pesto. Tym razem szpinakowe. Druga kanapka skrywa w środku plasterki salami, pomidorów oraz ciągnący się ser. Którą kanapkę wybieracie?
Przepisy na panini dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Włoskie panini


Panini z pomidorem

PANINI Z SALTIMBOCCA Z KURCZAKA I POMIDOREM
Śniadanie Mistrzów #207
Projekt Sandwich #33

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 większe listki szałwii
  • masło do smażenia
  • pesto ze szpinaku (lub inne ulubione)
  • 125 g mozzarelli
  • plastry pomidora (u mnie malinowy i żółty)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ciabatty
Przygotowanie:

Piersi kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy listek szałwii i zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej użyć masła klarowanego lub pół na pół oliwy i masła). Smażymy mięso z obu stron. Mozzarellę kroimy w plastry. Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy pesto, układamy dwa kawałki kurczaka, plastry pomidora i mozzarelli. Przykrywamy drugą częścią bułki. Grillujemy z obu stron, aż bułka będzie chrupiąca a ser się rozpuści (ja robię to na żeliwnej patelni do grillowania). Podajemy od razu po przygotowaniu.


Kanapka z salami i serem


PANINI Z SALAMI I SEREM

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 ciabatty
  • pesto ze szpinaku (lub inne ulubione)
  • kilka plasterków salami
  • ser ementaler lub gouda pokrojony w plastry
  • plasterki pomidora
Ciabattę kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy pesto, układamy plasterki salami, pomidora i sera. Przykrywamy drugą częścią bułki. Grillujemy z obu stron, aż bułka będzie chrupiąca a ser się rozpuści. 

Czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy :

  1. Dla takiej kanapki można poświęcić czas, więc wybieram kurczaka :>

    OdpowiedzUsuń
  2. O, taką bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja często panini jem na lunch, sycące i stosunkowo szybkie w przygotowaniu to jedne z moich ulubionych kanapek. te z kurczakiem zdecydowanie należą do moich ulubionych smaków :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obie, bo obie wyglądają przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne i pyszne, takie małe burgery ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kanapki w przekroju wyglądają przepysznie:) Włosi je kochają - w Toskanii co krok widziałam jakieś bary z panini. P.s. śliczna zielona deseczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedne z ulubionych Połówka. Ciabatta na ciepło z różnymi dodatkami to prawdziwe mistrzostwo :)

      Usuń
  7. Tak sfotografować kanapkę potrafisz tylko Ty!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna kanapka, mój Połówek byłby zachwycony ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.