czwartek, 14 sierpnia 2014

Naleśniki hiszpańskie (frixuelos)

Naleśniki hiszpańskie (frixuelos)

Naleśniki hiszpańskie
Naleśniki hiszpańskie

Frixuelos to naleśniki jadane na deser w Asturii. Czym różnią się od francuskich crepes? Szczerze mówiąc niczym, być może tylko tym, że podaje się je na słodko. Są cienkie i delikatne. Autorka przepisu Noelia pochodzi właśnie z Asturii. Jej przepis oprócz podstawowych składników, takich jak jajka, mleko i mąka, zawiera dodatkowo niewielką ilość alkoholu i skórkę otartą z cytrusów. Takie naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną, kremem lub sosem czekoladowym, konfiturą lub po prostu posypcie je cukrem i zajadajcie ze smakiem.


Frixuelos przepis

FRIXUELOS
(HISZPANIA)
Śniadanie Mistrzów #206
Z naleśnikiem dookoła świata #17

Składniki (na około 12 sztuk):
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka koniaku
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:


W misce umieszczamy mleko i jajka, dodajemy przesianą mąkę, koniak, skórkę otartą z cytryny, cukier i sól. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę (jeśli się spieszycie, możecie skrócić tej czas lub smażyć od razu, naleśniki na odstanym cieście będą delikatniejsze).

Ciasto mieszamy. Patelnię do naleśników smarujemy olejem lub roztopionym masłem. Na nagrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na duży talerz i podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Po szóstym naleśniku warto ponownie posmarować patelnię tłuszczem. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z mascarpone, dżemem wiśniowym oraz sosem czekoladowym.


Cienkie naleśniki

Czas przygotowania (bez czasu odpoczywania ciasta): 30 minut.

10 komentarzy :

  1. tyle pomysłów na naleśniki można znaleźć! a każde wyjątkowe i zawsze przepyszne, za to je kocham! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się jeszcze z naleśnikami, gdzie dodaje się alkohol, ciekawa opcja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł z tymi "światowymi" naleśnikami, coś czuję, że będę musiała wypróbować wszystkie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki z alkoholem..., brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie wiem ile to jest 200 g :(

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie wiem ile to jest 200g :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Naleśniki bardzo delikatne w smaku i takie hmm... gładkie :) Ja nie dodałam alkoholu, bo jadłam z synkiem i przez to trochę mdłe były, ale następnym razem podzielę ciasto na dwie porcje.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mozna uzyc mleka roslinnego zamiast krowiego? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Np. sojowe sprawdzi się tu b. dobrze.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.