środa, 6 sierpnia 2014

Mojo rojo i mojo verde

Mojo rojo i mojo verde


Sosy kanaryjskie
Mojo rojo i mojo verde

Kilka tygodni temu Mama przywiozła mi słoiczki ze specjałami z Wysp Kanaryjskich. Pośród nich znalazłam dwa popularne sosy: mojo rojo i mojo verde. Najczęściej podaje się je do papas arrugadas, czyli ziemniaków gotowanych w łupinach z dodatkiem soli. Równie dobrze pasują do pieczywa (choćby chrupiących grzanek), ryb (szczególnie zielona odmiana sosu) i grillowanych mięs. Są banalnie proste w przygotowaniu, potrzebujecie jedynie blendera, by dokładnie zmiksować wszystkie składniki.



Sos z papryki

MOJO ROJO

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 suszone papryczki chili (ewentualnie świeże)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki oliwy (lub więcej w razie potrzeby)
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Chili zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie oczyszczamy je i siekamy drobno. W rozdrabniaczu umieszczamy oczyszczoną świeżą słodką paprykę, posiekany czosnek, chili, ocet, słodką wędzoną paprykę w proszku, kmin, oliwę i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. 

Dip paprykowy

MOJO VERDE

Składniki:
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki (zawsze wybieram tę drugą)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2-3 łyżki oliwy (lub więcej w razie potrzeby)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

W rozdrabniaczu umieszczamy oczyszczoną paprykę, posiekany czosnek, natkę lub kolendrę, ocet, oliwę i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy do połączenia. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Sos jest smaczniejszy, gdy wszystkie składniki się "przegryzą". 

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. który lepszy? :) i jak długo mogą stać w lodówce? a do makaronu się nadają?

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi określić, który lepszy. Czerwony jest bardziej pikantny. U mnie stoją już piąty dzień i nic się z nimi nie dzieje. Lepsze są po 1-2 dniach. Smaki się przegryzają i całość gęstnieje. Do makaronów raczej średnio pasują.

      Usuń
    2. Mój faworyt to mojo rojo:)

      Usuń
  2. O znam te sosy z wakacji, są genialne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te sosy i najczęściej robię je na grill party! Świetnie komponują się z grillowanym karczkiem, ziemniakami z rozmarynem, czy kiełbasą. Tylko ja dodaję podobnie jak Kanaryjczycy suchy chleb lub bułkę tartą.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam, zdazylam tylko sprobowac i moim zdaniem byly pyszne. ale wazniejsze zdanie Tesciowej, ktora po prostu sosy zabrala ze soba...czyli byly wysmienite! zapunktowalam u szacownej Tesciowej, dzieki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy29 maja, 2016

    rojo petarda :)
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.