środa, 6 sierpnia 2014

Kedgeree z wędzoną makrelą

Kedgeree z wędzoną makrelą

Kedgeree z makrelą
Kedgeree z wędzoną makrelą

Kedgeree to danie na bazie ryżu z dodatkiem wędzonej ryby, mieszanki curry i ugotowanych na twardo jajek. Zazwyczaj do kedgeree dodaje się wędzonego łupacza. Jak się okazuje równie dobrze smakuje z popularną w naszym kraju makrelą. Danie jest bardzo ciekawe w smaku, chociaż na pierwszy rzut oka zestawienie składników może być troszkę intrygujące. Polecam wielbicielom wędzonej makreli i orientalnych smaków. 

Kedgeree z makrelą przepis

KEDGEERE Z MAKRELĄ
(WIELKA BRYTANIA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (w ostateczności wody)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 dymka, posiekana
  • 1 pomidor, pozbawiony pestek, posiekany w kostkę (można dodatkowo obrać go ze skórki)
  • 1 wędzona makrela, oddzielona od skóry i ości, podzielona na kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki do posypania
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy go przez minutę, wlewamy bulion, dodajemy curry, skórkę z cytryny, posiekaną dymkę i pomidora. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy makrelę. Gotujemy dalej, aż ryż wchłonie bulion (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody na patelnię). Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Nakładamy kedgeere z makrelą na talerze, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki, dekorujemy ćwiartkami lub połówkami jajek ugotowanych na twardo.

*Przepis pochodzi ze strony John West.

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam podobny przepis w jednym z programów kulinarnych. Pamiętam, że pomyślałam wówczas o intrygującym połączeniu smakowym, ale w sensie pozytywnym. Do tego stopnia, że z chęcią zjadłabym takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast szalotki można dać czosnek lub w ogóle jej nie dawać ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj zwykłej cebuli w niedużej ilości.

      Usuń
  4. Robiłam wczoraj na obiad. I...zrobię i dzisiaj,bo tak zasmakowało. Dodałam os siebie garść jarmużu i wędzoną paprykę.(bo ja mam jakąś ułomność i nie umiem się stosować w 100% do podanego przepisu)

    Idę szukać kolejnych przepisów;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne, trochę babrania z ośćmi ale efekt końcowy zadowalający :)Mężowi też smakowało, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.