czwartek, 28 sierpnia 2014

Katayef z serem i borówkami, arabskie placuszki

Katayef z serem i borówkami, arabskie placuszki

Placuszki arabskie
Katayef z serem i borówkami, arabskie placuszki 

Katayef (qatayef, atayef) to słodkie arabskie placuszki podawane na deser. Do ciasta naleśnikowego dodaje się najczęściej drożdże, same zaś placuszki smaży tylko z jednej strony. Dzięki temu mają mnóstwo uroczych pęcherzyków. Przygotowałam mniej czaso- i pracochłonną wersję tych placuszków z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Po usmażeniu placuszki skleja się, nadając im specyficzny kształt. Nadziałam je serem ricotta, borówkami i płatkami migdałów a przed podaniem polałam płynnym miodem. Katayef z pewnością przypadną do gustu najmłodszym, już sam ich nietypowy kształt zachęca do tego, by ich spróbować.


Placuszki z nadzieniem z ricotty

KATAYEF Z SEREM I BORÓWKAMI
Śniadanie Mistrzów #211
Z naleśnikiem dookoła świata #19

Składniki (na około 16 sztuk):
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia*
  • nadzienie: 250 g sera ricotta, 2 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • dodatkowo: borówki, płynny miód, uprażone płatki migdałów
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, mleko, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej (ja zajęłam się sprzątaniem i zostawiłam ciasto na około 1 godzinę). Patelnie smarujemy olejem, na rozgrzane dno wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu tylko z jednej strony. Na wierzchu powinny pojawić się małe bąbelki. Kiedy wierzch ciasta będzie suchy, zdejmujemy placuszka na talerz i sklejamy z jednej strony (wystarczy ścisnąć placuszka w palcach). Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Poniżej katayef zaraz po usmażeniu. Jak widzicie, mają mnóstwo dziurek.

*w oryginalnym przepisie autorka dodała do ciasta 1 łyżkę proszku do pieczenia. Moim zdaniem to stanowczo zbyt dużo. Będzie on później mocno wyczuwalny w cieście. Oczywiście, jeśli chcecie, zwiększcie ilość proszku do pieczenia w przepisie.

Placuszki dla dziecka


Przygotowujemy nadzienie: odsączoną ricottę miksujemy z cukrem i wodą z kwiatów pomarańczy. Katayef napełniamy serkiem, dodajemy borówki, uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Polewamy lekko miodem i podajemy. Oczywiście możecie zrezygnować z dodatku miodu (całość będzie już dość słodka).




*przepis na placuszki pochodzi z bloga The Little Teochew

Słodkie placuszki arabskie

Qatayef przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. Jakie śliczne, mają kształt jak płatki kwiatów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie się prezentują, tak smacznie podane! kolejny przepis na placuszki, który chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy czegoś takiego nie widziałam/jadłam! Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie, nadawałyby się również jako słodka przekąska na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie świetne placuszki! Nigdy takich nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwi wyglądają bardzo apetycznie:) .... podejrzewam, ze moja Lili szybko przyczyniłaby się do zmniejszenia ich ilości na talerzu:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11 maja, 2015

    smaczne ale dziadygi nie chciały się tak ładnie sklejać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia wprawy, z kolejnymi pójdzie Ci zapewne bez problemu :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.