wtorek, 12 sierpnia 2014

Hiszpańskie szaszłyki

Hiszpańskie szaszłyki

Hiszpańskie kebaby
Hiszpańskie szaszłyki 

Pinchos morunos to popularne w Hiszpanii kebaby o arabskich korzeniach. Słowo pincho może się odnosić zarówno do szaszłyków, jak i małych kanapek przebitych wykałaczką ("pincho" to po hiszpańsku szpikulec, z kolei "pinachar" znaczy przekłuwać, przebijać). Szaszłyki można przygotować z jagnięciny, wołowiny, baraniny a także drobiu. Przepis, który dziś Wam prezentuję, jest moją wariacją na temat pinchos morunos.
Przepis na hiszpańskie szaszłyki bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Szaszłyki hiszpańskie

HISZPAŃSKIE SZASZŁYKI

Składniki (na 3 porcje):
  • 3 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata: 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kolendry, 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonego oregano
  • zielona i czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w grubszą kostkę
  • patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie
Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Łączymy składniki marynaty. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed grillowaniem. Nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki. Grillujemy z obu stron (ewentualnie smażymy na patelni, pieczemy w piekarniku). Do szaszłyków podałam mojo rojo i lekki sos na bazie jogurtu oraz bób smażony z szynką serrano. 


Pinchos przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy :

  1. Cudowne! Uwielbiam takie szaszłyki prosto z grilla!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, przy najbliższej okazji wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste do zrobienia, a na pewno mają bardzo ciekawy smak dzięki tej marynacie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiliśmy - bardzo dobre, ale szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą jednak wygrywają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.