sobota, 9 sierpnia 2014

Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie

Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie

Sałatka z grillowanego bakłażana
Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie

Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie to kolejna apetyczna przystawka w hiszpańskim stylu. Mnie, miłośniczce oberżyny, totalnie zachwyciła. Polecam przygotowanie tej przystawki z wyprzedzeniem, jest wtedy o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Możecie podać ją jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby, ewentualnie zajadać ze smakiem przegryzając grzankami z bagietki (lub po prostu położyć sałatkę na opieczonych kromkach). 

Bakłażan z pomidorami

GRILLOWANY BAKŁAŻAN W POMIDOROWYM WINEGRECIE

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory, pozbawione pestek
  • 3 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalne odrobina słodkiej wędzonej papryki)
Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy je na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Grillujemy plastry bakłażana z obu stron. Pomidory kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. W miseczce umieszczamy ocet, kilka łyżek oliwy, czosnek, kapary, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu (ewentualnie wędzonej papryki, jeśli używamy). Bakłażany przekładamy do większego półmiska, polewamy oliwą z octem, dodajemy natkę, pomidory, delikatnie mieszamy. Możemy podawać od razu po przygotowaniu, jednak sałatka jest zdecydowanie smaczniejsza po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Przed jedzeniem należy ją ocieplić w temperaturze pokojowej. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub pieczywa.

*przepis pochodzi z bloga Panne-Bistecca

Przystawka z bakłażana

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy :

  1. już po składnikach wiem, bez próbowania, że kocham to wydanie bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, wygląda znakomicie pysznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po zdjęciach wnioskuję, że doskonale pasuje do dań z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, dokładnie. Do dań z grilla pasuje świetnie.

      Usuń
  4. To moje smaki...bakłażana uwielbiam pod każdą postacią, a gdy się spotka z czosnkiem i pomidorem, to szaleństwo smaków...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i wyszedł super. nawet mąż, który cukini i bakłażana się boi, zajadał ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, połączenie bakłażana i pomidorów - super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie, jak mozna zapakowac baklazana do sloika zeby cieszyc sie taka salatka w zimie? Znasz jakies sposoby ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je zrobić grillowane w sosie pomidorowym (do jedzenia zimą na ciepło), ewentualnie zamarynować z czosnkiem i np. suszonymi pomidorami w oliwie lub zalewie z octu winnego.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.