sobota, 2 sierpnia 2014

Gofry z karobem

Gofry z karobem

Gofry z karobem
Gofry z karobem

Dzień rozpoczęty od pysznych gofrów z całą pewnością będzie udany. Tym razem przygotowałam gofry z dodatkiem karobu. Czym jest tajemniczy karob? Większości z Was jest to produkt zapewne doskonale znany. To inaczej mączka chleba świętojańskiego. Jest smacznym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera też sporo witamin z grupy B oraz magnez, wapń i żelazo.

To już dwusetny post w ramach cyklu "Śniadanie Mistrzów". Nie sądziłam, że uda mi się zgromadzić na blogu tak wiele śniadaniowych przepisów. Cieszę się, że tak chętnie z nich korzystacie. A teraz idźcie do kuchni i wyczarujcie sobie mistrzowskie śniadanie. 


Chrupiące gofry przepis

GOFRY Z KAROBEM
Śniadanie Mistrzów #200

Składniki (na 4 sztuki):
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 270 ml mleka
  • do podania: bita śmietana, sezonowe owoce, cukier puder

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, karob i cukier. Dodajemy sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dolewamy stopniowo pozostałe mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją masłem. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, zamykamy gofrownicę. Pieczemy przez 3-4 minuty do preferowanego zrumienienia. Gofry wyjmujemy i odkładamy na metalową kratkę. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z owocami i bitą śmietaną.

*bazowałam na przepisie M. Roux

* karob zamawiam standardowo u Skworca, wykorzystuję go jako dodatek do owsianek, ciast, deserów, koktajli (bananowy z korabem jest przepyszny).

Gofry jak z budki

Gofry z bitą śmietaną

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Świetnie wyglądają Twoje gofry! *.*
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam na Twojego bloga wczoraj i przejrzałam już ponad połowę ;) Jest niesamowity!! Najbardziej podoba mi się seria o bento. Teraz pozostanę stałym czytelnikiem Twoich przepisów ;) A gofry na śniadanie przyrządzam zawsze w sobotę, z płatków owsianych z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie;) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za miłe słowa. Rozgość się proszę i korzystaj z przepisów :)

      Usuń
  3. Jednego jestem pewna. Jak tylko pojawi się TA gofrownica, to ją kupuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.