piątek, 29 sierpnia 2014

Gnocchi z szałwią i kurczakiem

Gnocchi z szałwią i kurczakiem

Gnocchi w sosie na bazie wina
Gnocchi z szałwią i kurczakiem

Gnocchi można podać na setki sposobów. Jedyne, co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Po kluseczkach z pomidorami mam dla Was kolejną wersję tej potrawy. Tym razem do gnocchi przygotowałam cytrynowo-maślany sos na bazie białego wina z dodatkiem szałwii i natki pietruszki. Potrawę wzbogaciłam o kawałki ugrillowanego kurczaka i szynki parmeńskiej. Całość skomponowała się nadzwyczaj dobrze. Polecam Wam serdecznie.


Gnocchi z szałwią przepis

GNOCCHI Z SZAŁWIĄ I KURCZAKIEM
(WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):
  • domowe kluseczki gnocchi
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 10 listków szałwii
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry szynki parmeńskiej, porwanej na mniejsze kawałki
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Przygotowujemy kluseczki gnocchi. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron. Ugrillowane mięso kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez minutę. Dodajemy wino, lekko je odparowujemy, dodajemy kapary, sok z cytryny, masło, gotujemy przez 2 minuty. Dokładamy ugotowane gnocchi, kurczaka, szynkę, podgrzewamy mieszając przez 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę, mieszamy. Nakładamy do dwóch głębokich talerzy i podajemy. 

Czas przygotowania: 1 godzina.

4 komentarze :

  1. uwielbiam :) takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis :)
    zdjęcia jak zwykle piękne i bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szałwię, uwielbiam sosy na bazie wina i uwielbiam kluseczki! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudowne danie i te fotki !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie jest pyszne i na stałe weszło do mojego menu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.