niedziela, 24 sierpnia 2014

Frużelina malinowa

Frużelina malinowa

Frużelina z malin
Frużelina malinowa

Cały weekend upłynął nam na robieniu przetworów. Do słoików zapakowaliśmy salsę meksykańską, sos chili, sos do makaronu i frużelinę malinową. Śpieszę do was z przepisem na wspomnianą frużelinę. Banalnie łatwą w przygotowaniu i go tego ekspresową. Taką frużelinkę możecie później wykorzystać jako dodatek do ciast, naleśników czy kruchych babeczek.

We wrześniu podzielę się z Wami jeszcze kilkoma przepisami na słodkie i wytrawne dodatki, które możecie zapakować do słoików (będzie m.in. pikantny ketchup i sos BBQ). Tymczasem muszę dokończyć jeden ważny artykuł i przygotować się do wyjazdu. Lada dzień upragnione wakacje!
Przepis na malinową frużelinę dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku IV.

Szybki dżem z malin

FRUŻELINA MALINOWA

Składniki (na około 4-5 małych słoików):
  • 700 g przebranych malin
  • 1 szklanka cukru 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Maliny umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy (ilość cukru dostosujcie do własnych preferencji, jeśli wolicie słodsze przetwory, zwiększcie jego ilość). Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie stawiamy je na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut lub dłużej (do momentu, aż się rozpadną). Odmierzamy pół szklanki wody, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie. Do malin dolewamy miksturę z mąką, podgrzewamy mieszając. Jeśli frużelina będzie zbyt gęsta, dolewamy do niej wodę, jeśli zbyt rzadka, dodajemy kolejną łyżką mąki rozmieszaną z 1/4 szklanki wody. Gorącą frużelinę malinową przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.


Uwagi:


- Frużeliny od pewnego czasu nie pasteryzuje, po nałożeniu gorącej konfitury do słoików i mocnym zakręceniu ich, stawiam je do góry dnem i przykrywam ręczniczkiem. Zostawiam je tak do całkowitego wystudzenia i przenoszę później do spiżarni. Frużelina doskonale się przechowuje pomimo braku pasteryzacji.
- Do frużeliny możecie dodać pod koniec gotowania sok z połowy cytryny

Czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy :

  1. cześć - ile takie cudeńko postoi w spiżarce? aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, jeśli zapasteryzujesz, to rok na pewno.

      Usuń
    2. super - to lecę zbierać maliny:) pozdrawiam, aneta

      Usuń
  2. Frużelina może stać długie miesiące - owoce czasami tracą kolor (np. truskawki), ale już jak robiłam z wiśni to zeszłoroczne są pięknie czerwone :) no i chyba wolę frużeliny od dżemów - są mniej słodkie i szybciej się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wiśniowa i truskawkowa znika w pierwszej kolejności. W tym roku schowałam je głęboko w szafce ;)

      Usuń
  3. Domowa frużelina jest wspaniała, Nijak się ma do tworu sprzedawanego do gofrów nad morzem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak gofry z frużeliną, dla mnie to lepsze od lodów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Przepis świetny, frużelina pyszna. Teraz mam ochotę robić taką z każdych owoców ;) Tylko wyszło malutko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Ja w przyszłym tygodniu może jeszcze kilka słoiczków zrobię.

      Usuń
  6. Z malin nie zrobiłam. Za to spiżarnia przechowuje frużelinę z czarnej porzeczki i wiśni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam :) jest przepyszna Nie wiem czy do zimy dostoi

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię z jeżyn. Dwa kilogramy w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj uzbierałam 3 kg malin i będę w najbliższym czasie robić frużelinę :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.