sobota, 9 sierpnia 2014

Frittata z pomidorami i fetą

Frittata z pomidorami i fetą

Omlet z pomidorami i fetą
Frittata z pomidorami i fetą

Ostatnio w każdą sobotę zrywamy się z łóżka wczesnym rankiem i idziemy na zakupy. Mamy swoją miejscówkę, gdzie możemy kupić ładne warzywa i owoce w przystępnej cenie. Dziś wróciliśmy do domu z 6 kg pomidorów. Obowiązkowo kupiliśmy pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte). W sklepach są po 18-20 zł a prosto od rolnika za jedyne 4 zł. Aż żal byłoby ich nie kupić. Z pewnością już niedługo znajdziecie na blogu sporo przepisów z ich użyciem. Dziś proponuję Wam prostą frittatę w letnim klimacie.

Pieczony omlet z warzywami

FRITTATA Z POMIDORAMI I FETĄ
Śniadanie Mistrzów #204

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczka suszonego oregano
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 20 g pokruszonej fety
  • kilka pomidorów, najlepiej różnych odmian
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Jajka  z mlekiem dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy solą (ostrożnie, w masie jajecznej będzie też feta, która jest dość słona), pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy posiekaną dymkę, mieszamy. Pomidory kroimy: koktajlowe na pół, większe np. malinowe w plastry. Naczynie do zapiekania (u mnie o boku 17 cm) smarujemy masłem, wlewamy masę jajeczną, dodajemy fetę i pomidory. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Frittata z pomidorem i serem

Omlet z piekarnika z pomidorami

Czas przygotowania: 25 minut.

1 komentarz :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.