czwartek, 21 sierpnia 2014

Focaccia z pomidorami

Focaccia z pomidorami

Focaccia z pomidorami koktajlowymi
Focaccia z pomidorami

Focaccia to pyszny włoski flatbread. Banalnie prosty i właśnie w tej prostocie tkwi jego urok. Dobrze smakuje jako dodatek do kolacji, przekąska w pracy lub na wycieczce. Z czym najlepiej podawać focaccię? W towarzystwie dobrej oliwy ev lub ulubionego dipu, do grillowanych mięs, sałatek. Możecie przekroić ją wzdłuż na pół i zapakować do środka to, na co tylko macie ochotę. Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni.
Przepis na focaccię dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.

Chleb z pomidorami

FOCACCIA Z POMIDORAMI
(WŁOCHY)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pomidorki koktajlowe
  • sól morska do posypania
  • oliwa do posmarowania formy plus 1 łyżka do skropienia ciasta
  • opcjonalnie ulubione zioła
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, olej i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Blachę natłuszczamy (można użyć blachy z piekarnika lub blachy do wypieku ciasta). Przekładamy na nią wyrośnięte ciasto, rozciągamy (ciasto nie może być zbyt cienkie, powinno mieć grubość około 1,5-2 cm). Wciskamy w nie połówki pomidorów, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut (jeśli bardzo się spieszycie, możecie pominąć drugie rośnięcie). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W cieście robimy dziurki przy pomocy palca. Wierzch polewamy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy przez 25-30 minut, aż spód i wierzch focacci będą przyrumienione.

Włoska focaccia przepis

Focaccia przepis
Focaccia z pomidorami

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

11 komentarzy :

  1. mniam!wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna! Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka śliczna:) I jakie fajne te żółte pomidorki o kształcie gruszki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna!!! Przydałaby mi się teraz do kolacji :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy focaccie lub pizzerinki pieczesz na grzałkach góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze grzałka góra-dół. Jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam to w przepisie. Oczywiście focaccie i pizzerinki piekę w innych temperaturach.

      Usuń
  7. Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Za szybko nam znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robiłam, wyszła przepyszna :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.