piątek, 1 sierpnia 2014

Chrupiące chlebki z oregano

Chrupiące chlebki z oregano

Chlebki z oregano
Chrupiące chlebki z oregano

Lubicie sobie czasem pochrupać? Jeśli tak, to te chlebki przypadną Wam do gustu.  Fajnie smakują z dodatkiem różnej maści dipów i sosów, czy z hummusem. Idealne do podgryzania w trakcie wieczorku filmowego czy spotkania z przyjaciółmi. Kombinujcie dowolnie z ziołami, zamiast oregano i szałwii możecie dodać czosnek, wędzoną paprykę, bazylię. Wierzch chlebków można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, sezamem, makiem.

Chrupiące chlebki

CHRUPIĄCE CHLEBKI Z OREGANO

Składniki (na 3 duże chlebki):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej szałwii 
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • dodatkowo: oliwa do skropienia chlebków, sól morska do posypania

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, sól, oregano i szałwię (oczywiście jeśli macie ochotę na inny zestaw ziół, podmieńcie je na te, które wolicie). Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy cienko na blacie wysypanym lekko mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kropimy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy w temp. 220 stopni przez około 10-12 minut lub dłużej, aż chlebki będą ładnie wypieczone. Podajemy z ulubionym dipem lub sosem. Ja podałam chlebki z sosem czosnkowym oraz dipem z pieczonego bakłażana. 

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

3 komentarze :

  1. Fajny przepis i jak zwykle piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Twoje chlebki. Zapisuję i zaraz zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.