Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 1 sierpnia 2014

Chrupiące chlebki z oregano

Chlebki z oregano
Chrupiące chlebki z oregano

Lubicie sobie czasem pochrupać? Jeśli tak, to te chlebki przypadną Wam do gustu.  Fajnie smakują z dodatkiem różnej maści dipów i sosów, czy z hummusem. Idealne do podgryzania w trakcie wieczorku filmowego czy spotkania z przyjaciółmi. Kombinujcie dowolnie z ziołami, zamiast oregano i szałwii możecie dodać czosnek, wędzoną paprykę, bazylię. Wierzch chlebków można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, sezamem, makiem.

Chrupiące chlebki

CHRUPIĄCE CHLEBKI Z OREGANO

Składniki (na 3 duże chlebki):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej szałwii 
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • dodatkowo: oliwa do skropienia chlebków, sól morska do posypania

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, sól, oregano i szałwię (oczywiście jeśli macie ochotę na inny zestaw ziół, podmieńcie je na te, które wolicie). Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłej wody, mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy cienko na blacie wysypanym lekko mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kropimy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy w temp. 220 stopni przez około 10-12 minut lub dłużej, aż chlebki będą ładnie wypieczone. Podajemy z ulubionym dipem lub sosem. Ja podałam chlebki z sosem czosnkowym oraz dipem z pieczonego bakłażana. 

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

3 komentarze:

  1. Fajny przepis i jak zwykle piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Twoje chlebki. Zapisuję i zaraz zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP