piątek, 8 sierpnia 2014

Bób smażony z szynką serrano

Bób smażony z szynką serrano

Bób smażony z szynką
Bób smażony z szynką serrano

Bób smażony z szynką to danie, które Połówek jadłby najchętniej każdego dnia. Idealne w swojej prostocie. Wystarczy ugotować bób i usmażyć go z kilkoma dodatkami. Do tego świeże pieczywo lub grzanki z bagietki i mamy fajną kolację albo przystawkę. Zapasy serrano przywiozła moja Mama jakiś czas temu z Wysp Kanaryjskich (ostały się dwa plastry w lodówce). Buzia mi się cieszy, gdy słucham Babci, która jak stwierdziła, lepszej wędliny jeszcze nie jadła (Babcia jest dość konserwatywna, ale ostatnio zrobiła się otwarta na nowe smaki i nie pogardzi też dobrą włoską sałatką caprese, rok temu był to standardowy element jej kolacji. Dodam tylko, że moja Heniutka ma niespełna 80 lat).
Wracając do potrawy, jest prosta, ekspresowa i nieprzekombinowana. To kto się skusi?

Bób z szynką przepisy

BÓB SMAŻONY Z SZYNKĄ SERRANO
(HISZPANIA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g bobu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 100 g szynki serrano, porwanej na mniejsze kawałki lub pokrojonej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • wędzona papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Bób gotujemy w wodzie, aż będzie al dente. Absolutnie nie wolno go rozgotować. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Następnie bób obieramy ze skórki (jeśli jest młody i  lubicie, możecie użyć bobu wraz ze skórką). Na patelni rozgrzewamy oliwę (przeznaczoną do smażenia), wrzucamy czosnek, smażymy przez 30-40 sekund. Dodajemy porwaną na kawałki lub pokrojoną szynkę, smażymy przez 2 minuty. Dokładamy bób, smażymy przez 1-2 minuty, delikatnie mieszając Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku (jeśli używamy). Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

*potrawę możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanej natki pietruszki, kozi ser lub listki mięty

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze :

  1. Fantastyczny, jeszcze sprzedają bób gdzieniegdzie. Trochę się boję obierania ze skóry, bo to będzie trwało wieki, ale trudno! Czego się nie robi dla dobrego smaku?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bób jeszcze długo będzie w sprzedaży. Obieranie jest dość nużące, w moim przypadku wygląda to tak, że połowa bobu ląduje w miseczce a druga połowa w buzi ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.