czwartek, 7 sierpnia 2014

Akitma, tureckie naleśniki

Akitma, tureckie naleśniki


Tureckie naleśniki
Akitma, tureckie naleśniki 

Akitma to tureckie naleśniki przygotowywane z dodatkiem drożdży (w sieci można spotkać też przepisy z wykorzystaniem proszku do pieczenia, jednak akitma to drożdżach są zdecydowanie smaczniejsze). Podaje się je najczęściej na śniadanie ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Akitma z powodzeniem może zastąpić pieczywo. Naleśniki mają specyficzny przyjemny zapach. Niestety nie potrafię sobie przypomnieć z czym mi się on kojarzy. Może ktoś z Was po wypróbowaniu przepisów powie mi, co mu ten zapach przypomina. 

Razem ze mną tureckie naleśniki przygotowała Emilia i Iza.

Naleśniki drożdżowe

AKITMA
(TURCJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #202
Śniadanie Mistrzów #16

Składniki (na 4-5 sztuk):
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy lub stopionego i przestudzonego masła
Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn drożdżowy, olej lub masło i pozostałe mleko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Ciasto mieszamy. Na nagrzaną patelnię przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na duży talerze. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Akitma podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami.

Akitma przepis

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

8 komentarzy :

  1. Nie znałam takich naleśników, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dziś jadłam na śniadanie naleśniki z morelami, a mimo tego i tak nabrałam na nie ochoty ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jakie idealne te naleśniki! ; )
    Świetnie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Delikatne i aksamitne,super;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu widać, że są puszyste.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.