sobota, 26 lipca 2014

Souvlaki z wieprzowiny

Souvlaki z wieprzowiny

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Souvlaki z wieprzowiny

Souvlaki to nic innego jak grecki szaszłyk przygotowany z mięsa. Do szaszłyków wykorzystuje się wieprzowinę, drób lub jagnięcinę. Mięso na souvlakia marynuje się najczęściej w oliwie, soku z cytryny, ziołach i czosnku. Popularne są także marynaty z dodatkiem jogurtu greckiego, te lepiej sprawdzają się przy kurczaku. Takie szaszłyki podaje się często z dodatkiem chlebków pita, warzyw i sosu tzatziki. Ja postawiłam na lekkie spanakorizo, czyli pilaw z dodatkiem szpinaku. 


Souvlaki z wieprzowiny przepis

SOUVLAKI Z WIEPRZOWINY

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 600 g)
  • marynata: 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane), 1,5 łyżeczki suszonego oregano, spora szczypta tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz
  • drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie)
  • do podania: sos tzatziki, chlebki pita lub inne ulubione dodatki
Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, dodajemy oregano, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Mięso wyjmujemy na 30 minut przed grillowaniem. Kawałki mięsa nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możecie do szaszłyków dołożyć także warzywa, np. pokrojoną w kostkę paprykę, małe cebulki, cukinię itp. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym grillu. Souvlaki najwygodniej podawać z chlebkami pita, ulubioną sałatką i sosem tzatziki. Ja tym razem postawiałam na dodatek spanakorizo oraz sałatki  horiatiki.


Souvlaki z kurczaka

Szaszłyki z wieprzowiny przepis
Souvlaki z wieprzowiny

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy :

  1. Pysznie wyglądają , piękne zdjęcia.:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam souvlaki w chlebku pita! Mmm...aż się rozmarzyłam i wspominam greckie tawerny pełne takich pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu się je piecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że około 15-18 minut w temp. 200 stopni powinno być ok. Najlepiej sprawdzić po tym czasie, czy mięso jest już gotowe.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.