sobota, 19 lipca 2014

Sernikowa owsianka z jagodami

Sernikowa owsianka z jagodami


Owsianka jagodowa z serem
Sernikowa owsianka z jagodami

Pieczone owsianki uzależniają. Zachwycają prostotą wykonania, strukturą i przede wszystkim smakiem. Tym razem przygotowałam dla Was owsiankę sernikową. Dodałam do niej jagody, które wręcz genialnie komponują się z twarogiem. Jeśli mieliście kiedyś okazję jeść pierogi z jagodami i serem lub naleśniki w takim zestawieniu, to wiecie o czym mówię. Taką owsiankę z powodzeniem możecie zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Podajcie do niej ulubiony jogurt, serek mascarpone lub zajadajcie bez żadnych dodatków. To kto się skusi?

Seroowsianka z piekarnika

SERNIKOWA OWSIANKA Z JAGODAMI
Śniadanie Mistrzów #192

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 g twarogu w kostce
  • 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykły cukier plus 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki jagód (możecie użyć jagód mrożonych, nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania ich)

Przygotowanie:

Tworóg, jajka i cukier umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy na gładką masę bez grudek. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia. Dodajemy płatki, jagody, mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości (moje miało wymiary 15 cm x 15 cm) żaroodpornego naczynia (by ułatwić wyjęcie owsianki po upieczeniu, posmarujcie naczynie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mascarpone.

Wypróbuj także inne przepisy na pieczone owsianki

Owsianka z malinami
Owsianka z bananem
Owsianka szarlotkowa
Owsianka z dżemem
Owsianka piernikowa


Pieczona owsianka z twarogiem

Pieczona owsianka sernikowa przepis
Sernikowa owsianka z jagodami

Czas przygotowania: 35 minut.

Przepis na sernikową owsiankę w wykonaniu czytelników:


25 komentarzy :

  1. Ach i jest przepis na to cudo, na pewno zrobię; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna! Już wiem jak ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udało mi się ją wczoraj zrobić co prawda zamiast jagód dodałam maliny i jeszcze od siebie dwie garście posiekanych orzechów. Przepyszna !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadła Ci do gustu :)

      Usuń
  5. Owsianka faktycznie przepyszna! Kolejna pieczona owsianka, która na stałe wejdzie do naszej kuchni :) Gratuluję bloga, ilości przepisów i pięknych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wjechala do piekarnika - platki wymieszalam z amarantusem, zamiast jagod borowki, mam nadzieje, ze wyjdzie :-)
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Przepyszna sernikowa owsianka (ja dodałam borówki) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna pyszna i jeszcze raz pyszna robiłam w wersji z jagodami i poziomkami

    OdpowiedzUsuń
  9. A dokladniej jaki twarog w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ją dałam zwykły krowi chudy i pycha wyszło :)

      Usuń
    2. Dokładnie zwykły twaróg, sprzedawany w kostkach lub klinkach.

      Usuń
  10. Pyszna, zresztą jak wszystkie pieczone owsianki z tej strony.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój pierwszy raz z pieczona owsianka i chyba sie zakochalam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja pierwsza w życiu pieczona owsianka była czekoladowa. I powiem szczerze. Na długo się do pieczonej zraziłam. Była sucha, czekolady czuć nie było w ogóle, tragedia. Po paru miesiącach postanowiłam spróbować ponownie. Druga była O.K. Bez szału. Teraz ponownie dałam szansę pieczonej owsiance, tym razem z tego przepisu i powiem szczerze, że jestem miło zaskoczona, bo na prawdę bardzo mi smakowała :] Wypróbuję jeszcze inne przepisy na pieczone owsianki z tej strony, mam nadzieję, że będą równie pyszne.

    ~V

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis :). Na pewno go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjna :)) Coś czuję, że będzie u mnie hitem tego lata :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy25 maja, 2016

    Czy można zastąpić płatki owsiane np. jaglanymi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba będzie zmienić proporcje poszczególnych składników (np. więcej jogurtu), w przeciwnym razie owsianka wyjdzie sucha.

      Usuń
  16. Mi wyszło trochę twarde, ale może dałam trochę za tłusty ser. Następnym razem dam trochę mniej sera i ubiję białka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tłusty ser jest jak najbardziej ok. Wystarczy następnym razem dodać więcej jogurtu.

      Usuń
  17. W końcu mam przysłowiową marchewkę na mojego niejadka owsianek :D na pewno będzie bardzo zadowolony odbianą

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie właśnie robi się w wersji z nektarynkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.