sobota, 19 lipca 2014

Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami


Sernik czekoladowy na zimno
Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Sernik czekoladowy na zimno to deser wymarzony w tak upalny dzień. Czekolada bezsprzecznie świetnie komponuje się z niektórymi owocami, szczególnie tymi o czerwonej barwie. Najlepiej smakuje w zestawieniu z malinami lub wiśniami i właśnie na te ostatnie postawiłam. Robiąc ten sernik zamiast dodawać wiśnie do masy serowej, przygotowałam z nich sos z dodatkiem domowej wiśniówki. Nie ma większego sensu zbyt długo rozpisywać się na temat tego sernika. To po prostu czekoladowe niebo.
Przepis na sernik czekoladowy z wiśniami bierze udział w akcji Mirabelki
 W wiśniowym sadzie 2014. 

Sernik czekoladowy bez pieczenia

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

Składniki (na tortownicę 20 cm):
  • spód: 140 g herbatników, 70 g miękkiego masła
  • 400 g serka homogenizowanego (użyłam waniliowego)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 1,5 łyżki żelatyny (jeśli jest bardzo gorąco, zwiększcie ilość żelatyny do 2 łyżek)
  • sos wiśniowy do podania
Przygotowujemy ciasteczkowy spód: Herbatniki miksujemy na drobny proszek przy pomocy rozdrabniacza (możecie je też zawinąć ściereczkę i pokruszyć wałkiem lub zrobić to w dłoniach). Dodajemy masło, ponownie miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy je ciasteczkową masą (jeśli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej jeszcze odrobinę masła). Tortownicę odkładamy do lodówki. 

Przygotowujemy masę serową: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę dodajemy do kilku łyżek letniego  mleka lub wody, mieszamy. Mleko/wodę z żelatyną umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie zagotowujemy płynu, gdy tylko żelatyna się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia). Żelatynę studzimy (pamiętajcie, że nie może ona stężeć). Żelatynę dodajemy stopniowo do masy serowej, cały czas miksując. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy łyżką do połączenia (lub krótko mikserem na najmniejszych obrotach). Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki na całą noc, by masa serowa stężała.

Sernik czekoladowy podajemy z dodatkiem gęstszego sosu wiśniowego (do mojego sosu dodałam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, miał idealną konsystencję). Taki sernik najlepiej kroić nożem zwilżonym zimną wodą. 

Sernik z wiśniami na zimno

Sernik czekoladowy na zimno przepis
Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 20 minut.

15 komentarzy :

  1. Wspaniały! :) Czekolada i wiśnie to jedno z lepszych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile wiśni widzę! Chyba się wprowadzę heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Ciekawe, czy żelatynę można zastąpić agar agar...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mnie to bardzo ciekawi, ponieważ nie używamy żelatyny w naszej kuchni...

      Usuń
    2. Zastąpić zawsze można, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, ile agaru najlepiej użyć przy takiej ilości składników. Może ktoś z czytelników doradzi?

      Usuń
  4. Wow, wow jeszcze raz wow ale bajecznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny sernik.... wiśnie i czekolada to wprost wymarzona kombinacja:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie sernik na serkach homo jest bardzo często. Również czekoladowy. Z wiśniami jeszcze nie robiłam. Wygląda bajecznie i bardzo apetycznie. Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. orety jakie foty smakowite!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale zdjeciaaa... I te opisy...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie! Kolejny przepis, do przeniesienia na moje podwórko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędny!
    Mam jeszcze trochę wiśni w słoikach, będę musiała sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik był tak pyszny, że nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia :) chyba będę musiała zrobić go jeszcze raz :)

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój ulubiony spód i nadzwyczajny sos wiśniowy :) sam sernik dobry, ale moim zdaniem nieco za ciężki i za tłusty, bo spodziewałam się bardziej piankowej konsystencji, a wyszedł dość toporny :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.