czwartek, 31 lipca 2014

Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

Naleśniki z mąki gryczanej
Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

Ploye to pełne bąbelków naleśniki popularne w hrabstwie Madawaska w Kanadzie i północnej części stanu Maine. Przygotowuje się je z mąki gryczanej, mąki pszennej, proszku do pieczenia, wody oraz soli. Ploye są smażone tylko z jednej strony. Z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo podawane do posiłku. Ja przygotowałam je na śniadanie i podałam jako dodatek do jajecznicy z kiełbaskami wiedeńskimi.

Wegańskie naleśniki gryczane

PLOYE, GRYCZANE NALEŚNIKI
Śniadanie Mistrzów #198
Z naleśnikiem dookoła świata #15

Składniki (na około 4 sztuki):
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zimnej wody
  • pół szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę gryczaną i pszenną. Dodajemy sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy zimną i gorącą wodę, mieszamy trzepaczką do połączenia. Ciasto odstawiamy na 15 minut (jeśli się spieszycie, możecie pominąć ten etap). Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy je, potrząsając patelnią. Smażymy z jednej strony (do momentu, aż wierzch naleśnika będzie suchy). Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. 

*Przepis na naleśniki gryczane pochodzi z bloga The Bitehouse

Naleśniki z mąką gryczaną
Ploye, naleśniki gryczane z Kanady

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze :

  1. Niezwykle inspirująca sprawa, kolor zachwyca, dziureczki też, a dodatek jajecznicy intryguje. Jestem ciekawa tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają bardzo uroczą strukturę; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chce zrobić takie naleśniki tylko w wersji mini. :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.