sobota, 5 lipca 2014

Placuszki jogurtowe z jagodami

Placuszki jogurtowe z jagodami

Placki jagodowe na jogurcie
Placuszki jogurtowe z jagodami

Delikatne i pełne jagodowych kropeczek placuszki to smaczny sposób na rozpoczęcie weekendu. Nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy, że oprószycie je cukrem pudrem. Zostawiam Was z przepisem i uciekam na bazarek, by uzupełnić zapasy o świeże owoce i warzywa. Dziś będę miała troszkę więcej czasu, by poszaleć w kuchni. W przyszłym tygodniu możecie się więc spodziewać kilku przepisów z wykorzystaniem sezonowych produktów. 

Racuszki z jagodami

PLACUSZKI JOGURTOWE Z JAGODAMI
Śniadanie Mistrzów #188

Składniki (na około 10-12 sztuk):
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła, ostudzonego (lub oleju)
  • około pół szklanki jagód
Przygotowanie:

W misce umieszczamy jogurt, jajko, cukier, mieszamy trzepaczką do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy do połączenia. Dolewamy masło, ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/masło). Małą chochelką wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki z jagodami podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja po prostu oprószyłam je cukrem pudrem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

Przepis na placuszki z jagodami w wykonaniu czytelników:


12 komentarzy :

  1. jedna z najsmaczniejszych wersji letnich placuszków! z jagodami to wręcz koniecznie by zrobić je latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie placuszki :) i uwielbiam jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placuszki prawie z każdymi owocami. Śliczne Ci wyszly :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jagodowe placuszki to jest to! Po nich każdy dzień, nawet poniedziałek, dobrze się rozpocznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam jogurtu, ale wykorzystałam maślankę :) a do placuszków wrzuciłam banana i jabłko, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam dzisiaj placuszki, żeby mieć je jutro do pracy :) aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy zamiast jogurtu mogę użyć kefiru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ale zmień proporcje w przepisie na 1 szklanka kefiru na 1 szklankę mąki.

      Usuń
  8. Czy jagody mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszczą sporo soku podczas smażenia, więc mogą się przypalać.

      Usuń
  9. Jakas maka bezglutenowa mozna zastapic make pszenna?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z ryżową i w razie potrzeby dodać troszkę ziemniaczanej/z tapioki/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.