wtorek, 22 lipca 2014

Pilaw z porem (prasorizo)

Pilaw z porem
Pilaw z porem (prasorizo)

Prasorizo (πρασόρυζο) to prosty pilaw z dodatkiem pora (w dość sporej ilości) i świeżych ziół. To kolejne danie, które zachwyca prostotą. Dobrze smakuje solo, np. posypane pokruszoną fetą. Możecie też podać je jako dodatek do mięsa (tu głównie polecam drób) lub ryb, ale i sadzone jajka się sprawdzą. Potrawa jest lekka, aromatyczna za sprawą dodatku koperku, natki pietruszki i soku z cytryny. Idealne danie na letni obiad. 


PILAW Z POREM
(GRECJA)

Składniki (na 4 porcje jako przystawka lub 2 obiadowe):
  • 1 większa cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2-3 duże pory (tylko biała część), pokrojone wzdłuż na pół i posiekane w plasterki
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego (w ostateczności wody)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • ser feta do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę i pory, smażymy przez 4-5 minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez 1 minutę. Wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy ryż napęcznieje dodajemy koperek, pietruszkę, sok z cytryny do smaku, przyprawiamy solą i pieprzem. Pilaw z porem przed podaniem można dodatkowo posypać pokruszoną fetą. 

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze:

  1. Świetna propozycja potrawy;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytat z połówka :"ten ryż na patelni to jeden z najlepszych smaków jakie znam" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i prosto! Fajnie, że zabralaś się za kuchnię grecką. Czekam na kolejne przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP