poniedziałek, 7 lipca 2014

Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z jagodami i serem
Pierogi z serem i jagodami
Jagody i ser to niezwykle zgrany duet. Jeśli tylko mieliście okazję jeść kiedyś pierogi z takim farszem, to wiecie o czym mówię. Wpadłam w pierogową manię, niczym przysłowiowa śliwka w kompot. Jakby nie patrzeć, to co tydzień robię jakieś inne pierogi. Jutro mam w planach pierogi z białym serem a i ruskie czekają na swoją kolej. Później przyjdzie pora na pierogi z odległych zakątków świata (może jakiś nowy tematyczny cykl przy okazji?). Miłośnicy tej potrawy z pewnością już niedługo znajdą na blogu sporą garść pierogowych inspiracji. Razem ze mną w wałkowanie i lepienie pierogów bawiła się Justinka. 

Pierogi z farszem z sera i jagód

PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI

Składniki (na około 30 sztuk):
  • ciasto: 2 szklanki mąki, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • farsz: 250 g twarogu w kostce, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru pudru, szklanka jagód
  • do podania śmietana lub jogurt wymieszany z cukrem pudrem, jagody, listki mięty
Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 3/4 szklanki wody, olej lub masło, mieszamy łyżką. Ciasto zagniatamy dłonią przez 5-7 minut, dodając w razie potrzeby odrobinę więcej wody. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Przygotowujemy farsz z jagód i sera: W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ser, żółtka i cukier. Miksujemy do połączenia. Dodajemy jagody, mieszamy łyżką. Jeśli nie macie rozdrabniacza, możecie ser dokładnie rozgnieść widelcem. 

Lepienie i gotowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm na blacie posypanym mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środku każdego układamy farsz i zlepiamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 2,5 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Ja pierogi gotuję w dwóch partiach.

Pierogi z jagodami i serem podajemy z dodatkiem śmietany lub jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy jagodami.

Pierogi z jagodami i serem farsz

Pierogi jagodowe
Pierogi z serem i jagodami

Czas przygotowania: 50 minut.

8 komentarzy :

  1. Wow, jakie cudowne te pierożki! ; )
    Prezentują się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! jagody mam więc się może jutro pokuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej ale smakowitości, aczkolwiek wolę bez serka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne!!! właśnie zrobiłam i połowę zjadłam od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fenomenalnie! Szkoda, że u nas nie można dostać prawdziwych jagód, bardzo za nimi tęsknię:( może spróbuję z borówkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje pierogi mnie urzekają idealnością formy :) Serio piękne Ci wychodzą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie z rodziną skończyliśmy zajadać! Wyszło ich 31, ciasto elastyczne i delikatne. Farsz również bardzo dobry i nie za słodki. Do ciasta użyłam mąki pszennej zwykłej i pełnoziarnistej w proporcji 50:50, a podałam z jogurtem greckim.
    Pycha! Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi pyszne. Super ciasto! Nie cierpialam robic pierogi, wlasnie ze wzgledu na ciasto. Teraz mam ochote robic je codziennie! Dzieki za przepis i zycze powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.