wtorek, 1 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami


 Pierogi jagodowe
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami to kolejny smak lata i oczywiście smak zapamiętany w dzieciństwie. Banalnie proste i nieprzekombinowane i właśnie przez tę prostotę tak smaczne. Mam wrażenie, że mój pierogowy ciąg potrwa troszkę dłużej. Wprawdzie samo ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie i bywa pracochłonne, jednak strasznie to polubiłam. Gdy nie mam pomysłu na obiad, wyciągam z szafki mąkę i zabieram się za pierogowe ciasto. Bo czy jest coś lepszego, niż pierogi z sezonowymi owocami? Każdy z Was zapewne wymieni setki innych potraw, jednak te które kojarzą nam się z dzieciństwem, zawsze będą miały pierwszeństwo. 
 Przepis na pierogi z jagodami

PIEROGI Z JAGODAMI

Składniki (na około 30 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4-1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • 1-1,5 szklanki jagód, oczyszczonych
  • do podania: śmietana lub jogurt naturalny wymieszany z cukrem lub inną substancją słodzącą
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy 3/4 gorącej wody i olej/masło, mieszamy łyżką. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i delikatne. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na stolnicy, podsypując je lekko mąką (ja dzielę ciasto na dwie części, tak łatwiej mi z nim pracować). Przy pomocy szklanki wykrawamy koła. Na środku każdego układamy jagody, zlepiamy. Ja zlepiając pierogi dosypuję do środka jeszcze kilka dodatkowych jagód. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, kiedy wypłyną (stanie się to prawie natychmiast, są bowiem leciutkie), gotujemy przez około 2,5 minuty. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pierogi najlepiej gotować w dwóch partiach. Pierogi z jagodami podajemy polane śmietanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem.

 Pierogi z jagodami farsz
Pierogi z jagodami

 Pierogi z owocami przepis
Pierogi z jagodami

Czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy :

  1. aż ślinka cieknie..pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj mam na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie smak dzieciństwa, niezapomniane letnie obiadki u ukochanej babci:)

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś, mamy identyczne skojarzenia :)

      Usuń
  4. Zjadlabym... Wpadne na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy rodzaj pierogów! Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak lata i smak dzieciństwa :-) Podziwiam Cię za te wpisy pierogowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierogi. A w opisie składników chyba chodziło CI o inną substancję słodzącą a nie winną ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja do jagód dodaję cukier i wtedy to jest pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.