środa, 16 lipca 2014

Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

Grecka pizza z pomidorami
Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

Włosi mają swoją pizzę i focaccię, Turkowie pide, Libańczycy manakeesh, Hiszpanie wypiek o nazwie coca a Francuzi pissaladiere. W basenie Morza Śródziemnego w praktycznie każdym kraju spotkamy podobnie wyglądające płaskie pieczywo, pokryte różnymi dodatkami. W Grecji takim wypiekiem jest ladenia (Λαδένια). Ladenia pokryta jest warstwą cebuli i pomidorów. Dodatkowo jej wierzch kropi się  oliwą, dzięki czemu cebula nie pali się w trakcie pieczenia, a wierzch ciasta pozostaje delikatnie miękki. Ten grecki flatbread przyprawia się oregano i solą morską. Możecie podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie dobrej jakości oliwy lub ulubionego sosu (tego drugiego Grecy do ladenia raczej nie podadzą). Ladenia jest specjalnością leżącej na morzu Egejskim wyspy Kimolos.

Ladnia przygotowałam razem z Zuzią i Emilią. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie ich wersję tego greckiego flatbread'u.

Ladenia przepis

LADENIA

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (chlebowej lub bułeczkowej, typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2-3 pomidory, pokrojone w plastry (wybierzcie te bardziej mięsiste i dojrzałe)
  • 2-3 cebule, obrane, posiekane w piórka
  • 4-6 łyżek oliwy do skropienia ciasta
  • sól morska, pieprz i oregano do posypania
Przygotowanie ladenia: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto na ladenia wyjmujemy na oprószony mąką blat. Lekko oprószamy je mąką i wałkujemy na placek o grubości 1-1,5 cm. Na wierzchu układamy cebulę, kropimy ją oliwą. Kolejno kładziemy plastry pomidorów, skrapiamy oliwą. Całość posypujemy solą morską, pieprzem i oregano. Pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej, aż spód będzie ładnie zrumieniony a brzegi ciasta wypieczone. Podajemy jako samodzielną potrawę lub przystawkę z dodatkiem dobrej jakości oliwy lub ulubionego sosu.

Pizza z pomidorami i cebulą

Grecki chleb z pomidorami i cebulą
Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.

12 komentarzy :

  1. Mi bardzo smakowało i na chwilę poczułam się jak w Grecji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grecy ewidentnie wiedzą, co dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pomidory wyglądają świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pizze, a ta wygląda bardzo zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż się oblizałam! Poważnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie to wygląda! Wow!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, to nawet nie wiedziałam, że ostatnio przez moją dietę całkiem podobne cosie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś na obiad, więc oprócz pomidorów i cebuli dodałam trochę kiełbaski drobiowej i oliwek. Pyyyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od takich komentarzy aż się chce tworzyć nowe przepisy :)

      Usuń
  9. Anonimowy21 maja, 2016

    Dzień Dobry, jakiej oliwy użyła Pani do skrapiania ladenii? Zrobiłem ją wczoraj, była pyszna, jednak oliwa której użyłem, goccia d'oro extra vergine mocno dymiła w piekarniku.

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, jakiej oliwy używałam akurat do tego wypieku. Zazwyczaj mam w domu 3-4 butelki lub puszki różnej maści oliwy i używam wg preferencji.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.