czwartek, 17 lipca 2014

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Kurczak z cytryną przepis
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Kurczaka pieczonego w całości przygotowuję co najmniej raz w miesiącu. Robię to przede wszystkim z wygody. Umieszczam składniki w piekarniku, a obiad robi się praktycznie sam. Nie przejmujcie się, jeśli cały kurczak nie zostanie zjedzony na obiad. Z powodzeniem możecie później wykorzystać pokrojone i oddzielone od skóry mięso do sałatek. Czyli do bento, jak znalazł. Jeśli chcecie, by nic się nie zmarnowało, możecie wykorzystać także kości po pieczonym mięsie. W prosty i niedrogi sposób przygotujecie z nich wywar, który posłuży Wam później jako baza do zup i sosów.


Marynata do kurczaka z tymiankiem

KURCZAK PIECZONY Z CYTRYNĄ I TYMIANKIEM

Składniki:
  • 1 cały oczyszczony kurczak (o wadze około 1,5 kg)
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1,5-2  łyżeczki suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Oliwę łączymy z czosnkiem, tymiankiem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w ćwiartki. Do wnętrza kurczaka wkładamy pokrojoną cytrynę. Nogi kurczaka związujemy nitką kuchenną lub sznurkiem. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy cytrynową marynatą z tymiankiem. Odstawiamy go do lodówki na 3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ułożonego na blasze do pieczenia (lub w naczyniu żaroodpornym) kurczaka wkładamy do piekarnika (kurczaka układamy piersiami do góry). Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dalej przez kolejną godzinę. Zdejmujemy folię, włączamy termoobieg lub zwiększamy temp. do 180 stopni i  pieczemy przez około 30 minut, aż kurczak ładnie się zrumieni. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami (piekłam je w osobnym naczyniu przez około godzinę) oraz lekką sałatką na bazie sezonowych warzyw.

Kurczak w marynacie z tymiankiem
Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

5 komentarzy :

  1. O jaki piękny kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, aromatyczny z chrupiącą skórką :D Kurczak idealny! mniammi

    OdpowiedzUsuń
  3. Przystojny ten kurczak. Naprawdę pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś planuje go przygotować....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.