czwartek, 31 lipca 2014

Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową


Gulasz z klopsikami i fasolką szparagową
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa i pomidory to duet niezwykle smaczny. Jeśli próbowaliście greckiej potrawki fasolakia, to doskonale o tym wiecie. Tym razem przygotowałam coś dla mięsożerców, czyli klopsiki wołowe w sosie z dodatkiem fasolki. To pożywny i przede wszystkim bardzo smaczny posiłek w letnim klimacie. Jako dodatek do klopsików podałam ryż jaśminowy, ale równie dobrze sprawdzi się pajda chleba czy bagietka.

Gulasz z fasolką szparagową i klopsikami

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • klopsiki: 350 g mielonego mięsa wołowego, pół czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 żółtko, bułka tarta do związania masy
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 600 g pomidorów (obranych ze skórki i posiekanych) 
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, obranej, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy klopsiki: cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, natkę, ostrą i słodką paprykę, oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dokładnie dłonią (ja w trakcie dodaję niewielką ilość wody). Dodajemy żółtko i bułkę tartą, wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki. 

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy klopsiki, obsmażamy je krótko ze wszystkich stron. Zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy chili, czosnek i szalotkę, smażymy 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, oregano, klopsiki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię odrobinę wody. W tym czasie gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka a następnie odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie już gotowy, dodajemy do niego fasolkę, koperek, natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz z fasolką szparagową i klopsikami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Równie smaczny będzie z pieczywem.

Klopsiki z fasolką szparagową
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy :

  1. Fasolka, pomidory! Najlepsze latem :) Pyszny przepis jak i zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś zdjęcie nie zachęca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...mnie wręcz przeciwnie, zdjęcie zachęciło do zajrzenia tutaj :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię fasolkę, bardzo lubię też wszelkie pulpety oraz sosy pomidorowe, więc pewnie niebawem skorzystam z przepisu.
    Powiedz tylko, jak myślisz, czy takie danie da się zawekowac? jestem właśnie na etapie szykowania menu na wyjazd z własnym żarciem ;) więc takie coś było by jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli poddasz słoiki potrójnej pasteryzacji (tynadlizacji), to powinno dać radę. Pasteryzujesz słoiki trzykrotnie w odstępach 24 godzinnych. Poczytaj sobie w sieci, jak długo każdego dnia należy je gotować. Zerknij sobie też do przepisów na przetwory na blogu. Jest tam kilka wytrawnych sosów. Może coś wpadnie Ci w oko.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.