poniedziałek, 28 lipca 2014

Fasolka szparagowa z jajkami

Fasolka szparagowa z jajkami

Fasola w sosie pomidorowym z jajkami
Fasolka szparagowa z jajkami

Dzisiejsza potrawa zapewne niektórych z Was zaskoczy. Emilia podesłała mi jakiś czas temu pewien turecki przepis. Wprowadziłam do niego kilka modyfikacji i tak powstało danie, które widzicie na zdjęciach. Połówkowi przypominało w smaku menemen, czyli pomidorową jajecznicę z Turcji. Potrawkę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Razem ze mną fasolkę z jajkami gotowała Iza, Kasia i oczywiście Emilia.

Gulasz z fasolką szparagową i jajkiem

FASOLKA SZPARAGOWA Z JAJKAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 600 g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych
  • 2-3 łyżki ajvaru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g fasolki szparagowej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2-3 duże jajka
  • ostra papryka w drobnych płatkach 
  • do podania: pieczywo
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, ajvar, oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, dolewając w razie potrzeby odrobinę wody.

W tym czasie fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ma nadal pozostać sprężysta) i odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie gotowy, dodajemy do niego fasolkę, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Wbijamy jajka, gotujemy, mieszając łopatką, aż jajka się zetną (tak, jakbyście chcieli zrobić jajecznicę w sosie). Potrawę nakładamy do dwóch miseczek. Podajemy z pieczywem. 

Czas przygotowania: 25 minut.

1 komentarz :

  1. Na pewno smaczne danie. Z chęcią bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.