piątek, 11 lipca 2014

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasola szparagowa w sosie
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolakia to grecka potrawa na bazie zielonej fasolki szparagowej. W najprostszej postaci jest to fasola duszona w sosie pomidorowym. Czasem danie to wzbogaca się o takie dodatki, jak cukinia lub/i ziemniaki i właśnie na taką wersję tej potrawki postawiłam. Danie jest absolutnie przepyszne. Niby tylko kilka składników, jednak wszystkie świetnie komponują się ze sobą. Tego samego dnia, gdy miałam fasolakia na obiad, udałam się na zakupy do Lidla. Nawet nie wiecie, jak byłam zdziwiona, widząc tę samą potrawę na sklepowej półce w małej puszeczce (ceny nie sprawdzałam, ale koszt przygotowania tej potrawy w domu będzie o wiele niższy). Zachęcam Was do wypróbowania tego dnia, to obiad w prawdziwie letnim klimacie.

Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym przygotowałam w ramach kolejnego 3 po 3 (tym razem mieliśmy przygotować danie na bazie fasolki szparagowej, cukinii i pomidorów). Razem ze mną gotowała Martynosia oraz Justinka. 

Gulasz z fasolką szparagową

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, obranej
  • 1 większa cebula
  • 4 ziemniaki (około 400 g)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 puszki pomidorów, bez skórki, posiekanych (800 g) lub 1 kg dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i posiekanych, wraz z sokiem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Cukinię kroimy wzdłuż na pół a następnie w plasterki o grubości 1 cm. Czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (przeznaczoną do smażenia), wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dokładamy ziemniaki, obsmażamy je. Dodajemy fasolkę, czosnek, pomidory, oregano. Patelnię przykrywamy i gotujemy całość na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po około 15 minutach dokładamy cukinię. Dusimy dalej przez kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę i koperek, mieszamy. Potrawę nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

*potrawę możecie dodatkowo posypać przed podaniem pokruszonym serem feta

Fasolka szparagowa w pomidorach
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 40 minut.

21 komentarzy :

  1. Super to sie prezentuje! W takiej wersji fasolki jeszcze nie jadlam ale ma w sobie wszystko co lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ten pomysł na fasolkę i chętnie wypróbuję ten przepis na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne greckie danie, sama mam je w planach do zrobienia:) Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne letnie danie!Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda i już czuję ten smak ! mniam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne danie. Nie znałam go, mimo że bardzo lubię kuchnię grecką. Teraz aż się prosi, aby użyć świeżych pomidorów zamiast puszkowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę kolejną pychotę wartą zrobienia i skosztowania! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę w końcu kupić sobie fasolkę i też zrobić sobie taki obiad, bo sezon minie a ja jej nawet nie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. warzywa wszystkie mają być nieugotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro, tak. Warzywa uduszą się w sosie pomidorowym.

      Usuń
    2. dziękuję bardzo za odpowiedź :) właśnie kończę gotować, pachnie niezieeemsko! pozwoliłam sobie jednak dosłodzić łyżeczkę, ponieważ pomidory z puszki były nieco zbyt kwaśne.

      Usuń
    3. Aleksandro, w takim razie życzę Ci smacznego i zachęcam do uwiecznienia potrawy na zdjęciu :)

      Usuń
  11. O tak! Masz 100 procent racji że to danie wprost stworzone dla mnie. Zakochałam się i będę musiała je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj zrobiłam to cudo! Pyszne! Myśli Pani, że można to zamknąć w słoikach, pasteryzować i cieszyć się znakomitym smakiem w zimie? Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, zarówno ziemniaki, jak i fasolka kiepsko się przechowują (tych pierwszych nigdy nie miałam okazji pakować w słoiki). Sama fasolka wymaga podwójnej a nawet potrójnej pasteryzacji, bo dość szybko się psuje. Lepiej cieszyć się tą potrawą przez całe lato i korzystać z sezonu na fasolkę. A ten na szczęście jeszcze troszkę potrwa.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Malwinna

      Usuń
  14. Bardzo smacznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze lepiej smakuje z serem feta ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie jest przepyszne, tez się mocno zastanawiam czy nie spróbować zapasteryzować w słoikach na zimniejsze dni. Choć nie pokoi mnie ten ziemniak... Danie idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno ziemniak, jak i świeża fasolka, kiepsko się przechowują. Nie wiem, czy nie trzeba by było pasteryzować kilkakrotnie. Może lepiej zamrozić?

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.