wtorek, 8 lipca 2014

Drożdżówki z malinami i kruszonką

Drożdżówki z malinami i kruszonką

Bułki drożdżowe z malinami
Drożdżówki z malinami i kruszonką

Gdy tylko idę na ryneczek, za każdym razem wracam do domu z siatkami wypchanymi po brzegi sezonowymi owocami. Są smaczne na surowo, w koktajlach, ciastach. Ostatnio najczęściej kupuję maliny i jagody (to mój niezbędny dodatek do nocnej owsianki). I namiętnie piekę drożdżówki. Po jagodziankach z serem przyszła kolej na słodkie bułki z malinami. Mięciutkie i rozpływające się w ustach drożdżówki z malinami smakują dobrze o każdej porze dnia. Obowiązkowo z dużą ilością kruszonki na wierzchu. 

Drożdżówki z malinami przepis

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Składniki (na około 6-8 sztuk):
  • 2 szklanki mąki (piekłam je na mące typ 550)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g miękkiego lub stopionego i ostudzonego masła
  • kasz manna (semolina)
  • pół małego opakowania malin
  • do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z odrobiną zimnej wody
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki miękkiego masła
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: W misce umieszczamy mąkę, sól, 3,5 łyżki cukru, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy pół łyżki cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, wyrabiając składniki pomiędzy palcami. W każdej bułce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki. Wsypujemy w nie odrobinę kaszy manny, układamy maliny. Boki bułek smarujemy roztrzepanym z wodą żółtkiem. Bułki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Bułki studzimy na metalowej kratce. Ja dodatkowo polałam je gęstym lukrem.


Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Drożdżówki z malinami i kruszonką

Słodkie bułki z malinami

Drożdżówka z malinami przepis
Drożdżówki z malinami i kruszonką

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

5 komentarzy :

  1. Świetnie się prezentują Twoje drożdżówki! : )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Piękne! zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne! Wiesz że nie jadłam jeszcze drożdżówek z malinami?! Zaraz nadrobię :) Co masz za fajną podkładkę do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.