niedziela, 27 lipca 2014

Dip z fety (tirokafteri)

Dip z fety (tirokafteri)

Dip z sera feta
Dip z fety

Dip z fety (tirokafteri) to pikantna i słona przystawka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, grillowanych warzyw czy mięs. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy bowiem zmiksować kilka składników. Tirokafteri znany jest także jako htipiti lub kopanisti. Może mieć dwie formy: białą, którą prezentuję Wam dzisiaj i czerwoną z dodatkiem papryki (htipiti z papryką pokazywałam Wam w ubiegłym roku). 

Pasta z sera feta przepis

DIP Z FETY
(GRECJA)

Składniki:
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina  (ewentualnie soku z cytryny)
  • pół papryczki chili (lub więcej wg preferencji), pozbawiona pestek i drobno posiekanej
  • oliwa (łącznie dodałam 3 łyżki)
Przygotowanie:

Przy pomocy blendera łączymy ser, ocet, paprykę i oliwę. Dip z fety wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa, warzyw i mięs. Przechowujemy go w zamkniętym słoiku w lodówce. 

*papryczkę możecie wcześniej opalić i zdjąć z niej skórkę. Można także wykorzystać suszoną papryczkę lub w proszku.

Dip z fetą
Dip z fety

Czas przygotowania: 5 minut.

8 komentarzy :

  1. Ostatnio jadłam podobny dip z fety, ale w wersji zielonej - z dodatkiem natki pietruszki. Z papryczką też chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, ale ja kocham grecką kuchnię:) Szkoda, że tym razem jadę do Włoch:P Jak wrócę, to wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna propozycja! W sam raz na lato.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka feta jest potrzebna w tym przepisie? Grecka czy ta kremowa w kostce Favita?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grecka feta. Te serki nie mają z tą grecką zbyt wiele wspólnego.

      Usuń
  5. Chętnie wypróbuję takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.