piątek, 25 lipca 2014

Dip z bakłażana (melitzanosalata)

Dip z bakłażana (melitzanosalata)


Dip z bakłażana

Dip z bakłażana (melitzanosalata) to grecka przystawka podawana jako dodatek do pieczywa. W basenie Morza Śródziemnego spotkamy wiele podobnych potraw, które nieznacznie różnią się pomiędzy sobą. W krajach arabskich popularne jest baba ghanoush, w Turcji patlıcan salatası, w Armenii mutabal.

Melitzanosalata przygotowuje się najczęściej z dodatkiem soku z cytryny (czasem octu winnego), dobrej oliwy, posiekanych ziół i czosnku. Dip można wzbogacić o dodatek gęstego jogurtu greckiego, sera feta czy pikantnej papryki.


Jak zrobić dip z bakłażana

DIP Z BAKŁAŻANA 
(GRECJA)

Składniki:
  • 1 bakłażan (waga około 350 g)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2-3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana nakłuwamy widelcem, układamy na blasze. Pieczemy w temp. 220 stopni do miękkości (zajmuje to około 20-30 minut, przy większym bakłażanie, czas pieczenia może się wydłużyć). Wyjmujemy miąższ z bakłażana i umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, miksujemy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę, czerwoną cebulę, mieszamy. Dip z bakłażana podajemy jako dodatek do pieczywa. Można go przechowywać w zamkniętym słoiczku do 3-4 dni w lodówce.

Czas przygotowania: 40 minut.

7 komentarzy :

  1. na bakłażana to się zawsze namówię, a ten dip wygląda świetnie. szkoda tylko, że jego oryginalnej nazwy nie potrafię wymówić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, super wygląda. Muszę spróbować taki zrobić bo zawsze zastanawiam się co zrobić z nadmiarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę nadmiaru bakłażanów. Uwielbiam to warzywo. Jak na złość zawsze cierpię na nadmiar cukinii a za tą nie szaleję.

      Usuń
  3. Uwielbiam bakłażany, pyszny ten dip. Muszę zrobić, koniecznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham bakłażany! KOCHAM takie dipy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja na kanapkę :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis. Kurczę, zawsze u Ciebie są same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.