piątek, 25 lipca 2014

Completo, sandwich rodem z Chile

Completo, sandwich rodem z Chile

Hot dog z awokado
Completo, sandwich rodem z Chile

Do completo przymierzałam się od dłuższego czasu, jednak jak na złość nigdzie nie mogłam dostać frankfurterek. Dopiero w ubiegły weekend trafiłam na nie w jednym ze sklepów mięsnych. Jak się później okazało, moje polowanie na frankfurterki było niepotrzebne, ponieważ completo serwuje się z parówkami, a nie z frankfurterkami, jak zrobiłam to ja.

Comoleto to najpopularniejsza kanapka w Chile. To odmiana hot doga serwowana z przeróżnymi dodatkami. Postawiłam na completo italiano oraz completo chemilico. Pierwsza kanapka nawiązuje do włoskiej flagi. Oprócz kiełbaski w bułce znajdują się puree z awokado, posiekane pomidory oraz majonez. Z kolei completo chemilico to nic innego, jak hot dog z dodatkiem jajecznicy. 

/hot dog z majonezem

COMPLETO ITALIANO
Śniadanie Mistrzów #195
Projekt Sandwich #30

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki typu "paluch"
  • 2 frankfurterki lub długie parówki
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 duży pomidor
  • sok z cytryny, oliwa, sól i pieprz do smaku
  • majonez

Przygotowanie:

Awokado rozgniatamy widelcem, dodając odrobinę oliwy i soku z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miąższ pomidora kroimy w kostkę. Bułki nacinamy wzdłuż, krótko opiekamy w piekarniku. Kiełbasę podgrzewamy w wodzie. Kiełbaski wkładamy do bułek, nakładamy awokado, pomidory oraz majonez. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

*do completo w Chile dodaje się parówki. Frankfurterki obecne w moim przepisie są wynikiem błędnego tłumaczenia. Uprzejmie dziękuję jednemu z czytelników, który podzielił się informacjami na temat tej kanapki. Sami zdecydujcie, czy wolicie wykorzystać w przepisie parówki czy frankfurterki. 

Hot dog z jajecznicą

COMPLETO CHEMILICO

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki typu "paluch"
  • 2 frankfurterki
  • 4 jajka
  • sól do smaku
Z jajek przygotowujemy jajecznicę, przyprawiamy ją solą. Bułki nacinamy wzdłuż, krótko opiekamy w piekarniku. Kiełbasę podgrzewamy w wodzie. Kiełbaski wkładamy do bułek, nakładamy jajecznicę, podajemy. 

Hot dog z pomidorem
Completo, sandwich rodem z Chile

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo kusząco. Chętnie zjadłabym obie wersje, jednak muszę przyznać, że kanapka z awokado mnie bardziej zainteresowała, gdyż nie do końca wiem, jakiego smaku się spodziewać. Na pewno przygotuje kiedyś dla rodzinki :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe skąd u Latynosów zamiłowanie do frankfurterek:) P.s. Śliczne deski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, mnie bardziej zastanawia, skąd u nich zamiłowanie do kiszonej kapusty. Najpopularniejsze completo ma w składzie właśnie kapustę :)

      Usuń
    2. Do chilijskiego completo nie dodaje się frankfuterek - bo ich w Chile nie ma ;) Dodaje się tylko parówki - vienesas. Kapusta, która znajduje się w completo nie jest tą, którą my jemy w Polsce. W Chile jest na bazie octu i smakuje zupełnie inaczej ;) natomiast same zamiłowanie do kapusty przyszło razem z pierwszymi imigrantami niemieckimi. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Wszędzie odsyłało mnie do salchicha de viena, czyli jak mniemam kiełbasek wiedeńskich (frankfurterek). Czy kiełbaski wiedeńskie są parówkami, bo w ofercie niektórych sklepów odnajduję określenie parówka wiedeńska? Dzięki za info na temat kapusty. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    4. Określenie vienesas odnośi się do parówek, natomiast salchichas odnosi się do wszystkich kiełbasek, aczkolwiek salchichas częściej określa się te, która są na grilla. Salchicha de viena to parówka drobiowa :) Tradycyjne completo w Chile podawana jest zawsze z parówką i najczęściej jest to Salchicha Sureña czyli parówka z trzech rodzajów mięsa. Niestety gdyby w Chile można było kupić frankfuterki to bym za nimi tak nie tęskniła ;) A completo z frankfuterką muszę spróbować następnym razem jak zawitam do Polski - wygląda pysznie! :D

      Usuń
    5. Raz jeszcze dziękuję Ci za rozwianie wszelkich wątpliwości! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Idealne śniadanie! W weekend obowiązkowe :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kolor awokado,ale jakoś nie umiem się przełamać aby je spróbować :) Przepis zapisałam *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. jak następnym razem będziemy się z Łasuchem kłócić czy na śniadanie kiełbaski czy jajecznica, spotkamy się po środku przy completo chemilico :) proste i fajne, wygląda na doskonałe śniadanie przed ciężkim dniem pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne i jakie wielkie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oba wyglądają smakowicie :) Chyba się skuszę, choć nie przepadam jakoś specjalnie za hot dogami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.