czwartek, 3 lipca 2014

Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z borówkami

Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z borówkami

Naleśnik z borówkami z piekarnika

O szwedzkich naleśnikach pisałam Wam już jakiś czas temu przy okazji przepisu na cienkie pannkakor. Jak Wam wtedy wspominałam, naleśniki w Szwecji można przygotować zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Pieczone naleśniki są dość popularne w krajach nordyckich (warto tu wspomnieć choćby o fińskim pannukakku czy pieczonych alandzkich naleśnikach z semoliny). Przygotowując pannkaka z piekarnika postawiłam na dodatek borówek. Oczywiście zamiast nich możecie wykorzystać inne sezonowe owoce, np. jagody, maliny czy porzeczki lub całkowicie pominąć ich dodatek. 

Pannkaka z borówkami piekłam dwa dni z rzędu. Przedwczoraj dla mojej Mamy, która przyjechała do nas z wizytą, z kolei wczoraj dla Połówka do pracy. Jak się okazało, tego typu naleśniki piekła dawniej w prodiżu także moja Babcia.


Przepis na blåbärspannkaka bierze udział w akcji Mopsika- Skandynawskie Lato.

Pieczony szwedzki naleśnik

PIECZONY NALEŚNIK Z BORÓWKAMI
(SZWECJA)
Śniadanie Mistrzów #186
Z naleśnikiem dookoła świata #11

Składniki:
[przepis własny]
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia
  • garść borówek (świeżych lub mrożonych)
  • do podania: ulubiony dżem, śmietana, jogurt, świeże owoce
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mleko, jajka, cukier, mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, takie jak na cienkie naleśniki z patelni. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy o boku 20 cm i wkładamy do piekarnika (ja zawsze zapominam o nasmarowaniu formy, pomimo tego, bez trudu ciasto da się wyjąć z formy). Pieczemy przez 20-30 minut. Po około 5-7 minutach od włożenia ciasta do piekarnika, dodajemy borówki. W trakcie pieczenia ciasto zacznie się unosić, po upieczeniu opadnie. Mój naleśnik piekł się przez około 24 minuty. Ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

*Pieczony naleśnik smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możecie zapakować go do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy/szkoły.

Naleśniki z piekarnika
Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z borówkami


Czas przygotowania: 30 minut.

28 komentarzy :

  1. zapisuje do zrobienia - wygląda super, jak ciacho;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny naleśnik - wygląda jak lekkie ciasto:) Borówki to moje ulubione owoce, muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musze zrobic! Szalejesz z tymi nalesnikami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie zrobię, bo wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Borówki są czerwone a to są JAGODY !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odmian borówek wiele. Czerwony kolor ma borówka brusznica (swoją drogą cudowna i niestety tak rzadko wykorzystywana w kuchni, idealna na konfiturę). W moim naleśniku wylądowała borówka amerykańska. A jagoda to też borówka :)

      Usuń
  6. Wygląda tak puszyście... a borówki też już sobie gdzieś wypatrzę. Fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
  7. naleśnikowe inspiracje - uwielbiam to! kolejny który zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A człowiek siedzi i myśli, że naleśnik ma tylko jedną prostą formę! Genialne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu sama też upiec taki skandynawski naleśnik ;) Nie wiem czy się przekonam do konsystencji, ale wypróbować muszę. Kojarzy mi się z flaugnarde albo clafoutis nieco. Cieszę się, że dodałaś przepis do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, smakuje jak naleśnik, chociaż inaczej aniżeli ten z patelni. Wypróbuj, bo warto :)

      Usuń
  10. Mimo moich ograniczeń jajecznych tego naleśnika zrobię i zjem! Wygląda obłędnie i wywołuje u mnie ssanie w żołądku!

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis wypróbowany, polecam wypróbować!
    http://kuchniaczarow.blogspot.com/2014/08/pieczony-nalesnik-z-borowkami.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Może to głupie pytanie - ale czy zamiast smarować formę masłem, można użyć papieru do pieczenia? :) Dla mnie to najwygodniejsza opcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć papieru, ale aby się trzymał formy i tak będziesz musiała lekko posmarować ją masłem. Po cichu się przyznam, że zawsze zapominam o smarowaniu formy przy tego typu naleśnikach, a pomimo tego i tak z formy wyskakują (najlepiej użyć łopatki do ciasta) :)

      Usuń
  13. A mnie właśnie nigdy takie danie nie chcę ładnie wyjść z formy :( Chyba, że do ciasta dodawany jest olej, wtedy owszem, wychodzą bez problemu ;)
    Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też kwestia samej formy. U mnie, jak widzisz na zdjęciach, troszkę ciasta zostało na dnie przy wykładaniu. Miłego pichcenia i daj znać, jak Ci smakował naleśnik :)

      Usuń
  14. Pewnie uznasz pytanie za głupie, ale czy mogę borówki zamienić na truskawki?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki mają sporo soku, warto je pokroić w mniejsze kawałki przed wrzuceniem do ciasta.

      Usuń
  15. czy z innym rodzajem mąki (np.ryżowej) również wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z innymi pszennymi, np. pszenną razową lub orkiszową będzie ok. Ryżowa opadnie na dno naczynia, więc raczej się nie sprawdzi. Chcesz tu dać jakąś zdrowszą mąkę, czy po prostu chodzi o wersję bezglutenową?

      Usuń
    2. Chodziło mi o zdrowszy zamiennik ;)

      Usuń
  16. czy mąka żytnia albo razowa będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak pisałam w komentarzu powyżej - pszenna razowa i orkiszowa będą ok.

      Usuń
  17. Zainspirowałam się - przy czym zamiast cukru i części jaj użyłam banana i zrobiłam wersje korzenną ze śliwkami. Pyszne wyszło :)

    http://dooseet.com/pl/blabarspannkaka-szwedzki-pieczony-nalesnik-korzenny-ze-sliwkami/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.