środa, 4 czerwca 2014

Zapiekana ricotta z papryką i ziołami

Zapiekana ricotta z papryką i ziołami

Ricotta z ziołami

Sałatkę z pieczonymi burakami i kozim serem podałam jako dodatek do zapiekanej ricotty. Podany przepis możecie dowolnie modyfikować, wzbogacając masę serową o ulubione dodatki, takie jak np. chrupiące kawałki wędzonego boczku, suszone pomidory, oliwki itp. Niech nie ogranicza Was wyobraźnia. Polecam Wam także przepis na ziemniaki zapiekane z ricottą. 


Pieczony ser

PIECZONA RICOTTA

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100 kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego sera grana padano plus ser do posypania
  • 1 pieczona papryka, obrana ze skórki, pokrojona
W misce łączymy ser ricotta, jajka, grana padano i kremówkę (mikserem lub przy pomocy trzepaczki). Dodajemy zioła, paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Masę przekładamy do dwóch naczynek do zapiekania (lub jednego większego), posypujemy serem. Pieczemy przez 20-30 minut w temp. 200 stopni. W trakcie pieczenia masa zacznie się unosić, po wyjęciu z piekarnika opadnie. Jako dodatek do pieczonej ricotty podajemy lekką sałatkę. 

*przepis na zapiekaną ricottę pochodzi z książki S. Wright "Home at 7, dinner at 8". 

Co zrobić z ricotty

Czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze :

  1. Bardzo ciekawy pomysł. CHętnie bym spróbowała.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na szybką, lekką kolację super. Ja nawet nie zapiekałam i nie obierałam ze skórki papryki- i tak pięknie zmiękła podczas pieczenia. Całość gotowa do konsumpcji w niecałe 40 min ;) Następnym razem dorzucę tam jakieś mięcho ;) Lubię takie delikatne, zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.