niedziela, 1 czerwca 2014

Szparagi z winegretem i warzywami

Szparagi z winegretem i warzywami

Sałatka ze szparagów z winegretem

Na temat szparagów można by pisać poematy i ckliwe wiersze. Zapewne gdyby Mickiewicz jadał je na co dzień, napisałby odę na ich cześć. Nie wiem, co takiego mają one w sobie, ale są absolutnie przepyszne, szczególnie te zielone. Wiem, że ich smak nie każdemu przypadnie do gustu, mam jednak nadzieję, że większość z Was należy do tych, którzy ze smakiem przez cały maj i czerwiec zajadają się tym warzywem. Na szczęście sezon na szparagi wciąż trwa, możemy więc cieszyć się nimi do woli. 
Tym razem mam dla Was fajny przepis na szparagi z winegretem i warzywami. Najlepiej podawać ją w towarzystwie grzanek z bagietki. Samą sałatkę możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. ugotowanych młodych ziemniaków, fasolki szparagowej czy tuńczyka, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywna. 

Przepis na szparagi w winegrecie bierze udział w akcji Zuzi ¡Viva España!


SZPARAGI Z WINEGRETEM I WARZYWAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • pół kg zielonych szparagów
  • 1 pomidor
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • pół malutkiej czerwonej cebulki
  • dressing:: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu sherry, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanych kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Warzywa gotujemy na parze (zajmie to od 4 do 6 minut w zależności od grubości szparagów, po ugotowaniu należy je przelać zimną wodą) lub grillujemy na patelni. Pomidora pozbawiamy pestek, miąższ siekamy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy winegret: ocet łączymy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę, kapary, doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy szparagi, posypujemy je cebulką i pomidorami, polewamy winegretem. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki. 

 *jeśli chcecie, by sałatka była bardziej pożywna, dodajcie do niej puszkę tuńczyka w sosie własnym

[inspiracją do tego przepisu była receptura C. Roden ("The food od Spain")]

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Przepięknie podane i na pewno wspaniale smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie:) trzeba korzystać z sezonu szparagowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szparagi mają w sobie to coś co przyciąga! a już szczególnie tak apetyczne podane- wtedy nie można im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką prostotę jeśli chodzi o szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjna propozycja szparagowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te szparagi wyglądają wspaniale:) Też jestem zdecydowaną zwolenniczką zielonych szparagów, a białych unikam szerokim łukiem. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno zrobię! Jak wiesz dzięki Tobie pokochałam szparagi. Nawet białe pokonałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.