środa, 4 czerwca 2014

Sałatka z kozim serem i pieczonymi burakami

Sałatka z kozim serem i pieczonymi burakami

Sałatka z burakami i kozim serem

Słodkawy burak w połączeniu z kozim serem smakuje nadzwyczaj dobrze. Ten duet nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy odrobina zieleniny w postaci sałaty, kilka prażonych orzechów i dressing na bazie octu balsamicznego. Taką sałatkę robię dość często na kolację. Czasem podaję do niej opieczone kromki z bagietki. Pieczenie buraków jest dość czasochłonne, dlatego najczęściej za jednym razem piekę większą ilość tego warzywa. Wykorzystuję je później do przygotowania innych potraw, np. dipu z buraków czy sałatki z kuskusem i fetą. 



Pieczone buraki z kozim serem

SAŁATKA Z BURAKIEM I SEREM KOZIM

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście rukoli
  • 2 nieduże upieczone buraki *
  • 70 g sera koziego w talarkach
  • 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
W salaterce układamy rukolę, pokrojony ser, obrane i pokrojone w półksiężyce buraki, posypujemy prażonymi orzechami. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy nim do powstania sosu. Dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy.

* do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki. Myjemy je, osuszamy, każdego zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem) do miękkości. Zajmie to 45-60 minut lub dłużej, w zależności od wielkości warzyw. 

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy :

  1. Te pieczone buraki to w sam raz dla mnie. Uwielbiam sałatki z ich udziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna i zdrowa sałatka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaki kozi ser chodzi? gdzie go dostanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko, ser kozi sprzedawany w roladkach. Znajdziesz go w każdym większym sklepie.

      Usuń
  5. a czy rukolę można zastapić jakąś inna sałatą, nie lubimy jej cierpkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatna roszponka też fajnie się tu sprawdzi.

      Usuń
    2. Dziekuję, uwielbiam Pani przepisy, moją mamę też zaraziłam Pani blogiem :) Wszystko wychodzi :)

      Usuń
    3. Liście buraka. Najlepiej się do tego nadają

      Usuń
    4. Na te jednak trzeba będzie poczekać jeszcze wiele miesięcy.

      Usuń
  6. Czy można zastąpić pieczony burak ugotowanym? Jadłam podobną sałatkę w restauracji i bardzo mi smakowała. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja z gotowanymi burakami nie będzie tak smaczna, jak ta z pieczonymi. Ale oczywiście w dalszym ciągu będzie godna uwagi, więc możesz spróbować, a przy innej okazji, gdy będziesz mieć więcej czasu, zrobisz wersję z pieczonymi.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.