wtorek, 17 czerwca 2014

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ciasta ucierane są nie tylko banalnie proste w wykonaniu ale i przepyszne. Troszkę rustykalne, kojarzą mi się zawsze z wakacjami spędzanymi u Dziadków na wsi. Mam duży sentyment do tego typu wypieków, co zapewne mogliście już zauważyć, biorąc pod uwagę ilość przepisów na ucierańce na blogu. Zawsze obowiązkowo oprószone cukrem pudrem. W końcu w prostocie tkwi siła.


Łatwe ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
[przepis własny]
  • 110 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g truskawek
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, miksując za każdym razem do połączenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 180 stopni lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Ciasto z truskawkami studzimy na metalowej kratce.

Ciasto ucierane z truskawkami


Placek z truskawkami

Czas przygotowania: 50 minut.

23 komentarze :

  1. Wygląda przepysznie :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniaste! Ulubione z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. o pyszności:) wyślij mi kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam! I w tym momencie się oblizuję na te widoki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najprostsze i zarazem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pyszne! Nie może być nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale prosty przepis, to cos dla mnie, bo wlasnie dzis chce upiec ciasto z truskawkami, trzymaj za mnie kciuki:) dziekuje za przepis, na zdjeciach wyglada pieknie i niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, z pewnością wszystko się uda :)

      Usuń
  8. upiekłam wczoraj, trochę się wystraszyłam, bo ciasto wyszło bardzo gęste i martwiłam się, że nie wyrośnie, ale wyszło super :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

  9. Patrząc na te fotografie stwierdzam, że truskawki są bardzo fotogeniczne - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli podwoję składniki to wystarczy ciasta na taką dość sporą formę (prostokątną)? i czy czas pieczenia się zmienia? z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy dużej blasze (około 25x40) potroiłabym składniki. Inaczej wyjdzie bardzo niskie. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem (nawet wcześniej).

      Usuń
  11. Zabieram sie do pieczenia ale ze sliwkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I ja też ze śliwkami bo akurat je posiadam

    OdpowiedzUsuń
  13. Czadowy, bardzo prosty w wykonaniu przepis. Ciasto (bo bez masy) łatwo przewieźć na łono natury na piknik pod chmurką. Smakuje jeszcze lepiej niż w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaką mąke ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście pszenna. Najczęściej używam mąki typ 500 lub 550.

      Usuń
  15. Super!!! Syncio znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam na większej formie i z podwójną ilością składników. Oczywiście z truskawkami. Wyszło przepyszne - wszystkim smakowało. Dziękuję za przepis.
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  17. Vielen Dank für dieses tolles Rezept! Ich habe Heute den Kuchen gebacken und fand ich lecker! Nur habe ich 3 Eier benutzt(sonnst musste ich den morgen weg schmeißen). Es war super-lecker mit Schlagsahne! Das Ergebnis können Sie in mein Blog sehen. :)

    Andrea

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.