wtorek, 10 czerwca 2014

Pilaw z botwinką

Pilaw z botwinką

Pilaw z burakami

To jedno ze smaczniejszych dań, jakie w tym roku przygotowałam z botwinki. Połączenie buraczków, słonej fety i jajka jest z całą pewnością warte odtworzenia. Jeśli nie roztopię się dziś do pory obiadowej, to zapewne ponownie przygotuję tę potrawę. Świetnie sprawdzi się jako posiłek w tak upalny dzień. 

Obiad na upały

PILAW Z BOTWINKĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek botwinki (liście plus buraczki)
  • 1 pomidor (około 200-250 g), pokrojony w kostkę
  • pół szklanki ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • jajka sadzone lub w koszulkach do podania
  • ser feta do posypania
Buraczki z botwinki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umyte liście wraz z łodyżkami drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy buraki, smażymy dalej kolejne 3 minuty. Wrzucamy liście botwinki, krótko przesmażamy. Wsypujemy ryż, smażymy przez około 1 minutę, mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy pomidora, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Pilaw rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pokruszoną fetą. Podajemy z dodatkiem jajek sadzonych.

Ryż z botwiną przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy :

  1. super to wygląda i w moim guście:) będzie na obiad idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to ma byc jakis specjalny ryz do "risotto"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pilawu używa się zwykłego długoziarnistego ryżu.

      Usuń
  3. świetne:) na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zwróciłam uwagę na pyszne danie ale moją uwagę przykuły dechy. Są świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne danie i piękne sfotografowane!U mnie dziś botwinka na obiad też :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.