niedziela, 15 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Przed robieniem tradycyjnych pierogów zazwyczaj wzbraniam się, jak tylko mogę. Chętniej zabieram się za pierogi z ciasta drożdżowego, którym trzeba poświęcić o wiele więcej czasu. Jednak wczoraj coś mnie tchnęło i spontanicznie zrobiłam pierogi z truskawkami. Pierogi z owocami to dla wielu osób smak kojarzący się z dzieciństwem. Obowiązkowo polane śmietaną (w wersji fit jogurtem) i posypane cukrem. 
Pierożki z truskawkami

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4-1 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju (lub stopionego masła)
  • truskawki
  • do podania: śmietana lub gęsty jogurt, cukier puder, listki mięty
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej lub masło i wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią ciasto. Jeśli wody jest zbyt mało, dolewamy odrobinę pozostałej. U mnie z reguły 3/4 szklanki gorącej wody wystarcza. Ciasto wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być delikatne i miękkie. Przekładamy je do miseczki i przykrywamy. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie truskawki pozbawiamy szypułek, owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół lub na 4 części w zależności od rozmiaru owoców. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy dość cienko ciasto na grubość 1-2 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Na środku układamy truskawki, zlepiamy. Odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pierogi (ja gotuje pierogi w dwóch partiach), gotujemy przez około 2 i pół minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Podajemy polane śmietaną/jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty. Jeśli macie zamiar jeść pierogi później, wówczas układajcie je na talerzu, tak, aby nie dotykały się. W przeciwnym razie mogą się posklejać.

Pierogi truskawkowe

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. Moje ulubione :) najlepszy smak dzieciństwa...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pierogi wypełnione owocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Robić lubię średnio. Ale czasem zbieram koleżanki na "darcie pierza" i lepimy. Wtedy lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham♥ Ostatnio też robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie można nie zjeść tych pierogów w sezonie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe Ci wyszły! Tak cienkie ciasto, że farsz przebija na zewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pierogi z owocami to i śmietana i cukier puder muszą iść w ruch. No cóż, mam nadzieję, że moja dieta zrozumie powagę sytuacji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly