niedziela, 15 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami
Przed robieniem tradycyjnych pierogów zazwyczaj wzbraniam się, jak tylko mogę. Chętniej zabieram się za pierogi z ciasta drożdżowego, którym trzeba poświęcić o wiele więcej czasu. Jednak wczoraj coś mnie tchnęło i spontanicznie zrobiłam pierogi z truskawkami. Pierogi z owocami to dla wielu osób smak kojarzący się z dzieciństwem. Obowiązkowo polane śmietaną (w wersji fit jogurtem) i posypane cukrem. 
Pierożki z truskawkami

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4-1 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju (lub stopionego masła)
  • truskawki
  • do podania: śmietana lub gęsty jogurt, cukier puder, listki mięty
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej lub masło i wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią ciasto. Jeśli wody jest zbyt mało, dolewamy odrobinę pozostałej. U mnie z reguły 3/4 szklanki gorącej wody wystarcza. Ciasto wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być delikatne i miękkie. Przekładamy je do miseczki i przykrywamy. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie truskawki pozbawiamy szypułek, owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół lub na 4 części w zależności od rozmiaru owoców.

Ciasto dzielimy na 2-3 części. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy dość cienko ciasto na grubość 1-2 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Na środku układamy truskawki, zlepiamy. Odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pierogi (ja gotuje pierogi w dwóch partiach), gotujemy przez około 2 i pół minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Podajemy polane śmietaną/jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty. Jeśli macie zamiar jeść pierogi później, wówczas układajcie je na talerzu, tak, aby nie dotykały się. W przeciwnym razie mogą się posklejać.

Pierogi truskawkowe
Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania: 40 minut.

12 komentarzy :

  1. Moje ulubione :) najlepszy smak dzieciństwa...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pierogi wypełnione owocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Robić lubię średnio. Ale czasem zbieram koleżanki na "darcie pierza" i lepimy. Wtedy lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham♥ Ostatnio też robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie można nie zjeść tych pierogów w sezonie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe Ci wyszły! Tak cienkie ciasto, że farsz przebija na zewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pierogi z owocami to i śmietana i cukier puder muszą iść w ruch. No cóż, mam nadzieję, że moja dieta zrozumie powagę sytuacji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zrobić te pierogi z mrożonymi truskawkami? Mam ochote na słodkie pierogi, ale truskawki posiadam tylko mrożone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować. Do środka najlepiej dodać truskawkę zamrożoną, pokrojoną na mniejsze kawałki. Możesz sypnąć do środka odrobinę cukru, bo te mrożone mają mniej smaku.

      Usuń
    2. Dzięki, już wiem, co jutro będę robić :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.