niedziela, 22 czerwca 2014

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przyznaję, są dość pracochłonne, jednak od czasu do czasu warto posiedzieć troszkę dłużej w kuchni i pobawić się w lepienie ich. Obowiązkowo okraszone zeszkloną na maśle cebulką lub skwarkami z boczku. Najlepiej za jednym razem przygotować pierogi z podwójnej porcji i część z nich zamrozić. O ile oczywiście wszystkie nie znikną jeszcze tego samego dnia.

Pierogi z mięsem przepis

PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki (na około 25-30 sztuk):
[przepis własny]
  • ciasto: 2 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • farsz: 350 ugotowanego mięsa z rosołu (waga po obraniu ze skóry i oddzieleniu od kości, u mnie kurczak i kawałek wołowiny), 1 duża cebula, pół łyżeczki suszonego majeranku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego majeranku, około 1/4-1/3 szklanki ciepłego rosołu
Przygotowujemy ciasto na pierogido miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej/masło, wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody) przez 5-7 minut, aż będzie miękkie i delikatne. Odkładamy je do miseczki, przykrywamy i zostawiamy na pół godziny. 

Przygotowujemy farsz mięsny do pierogówcebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/klarowane masło), rumienimy cebulę. Mięso wraz z cebulą przekręcamy w maszynce. Dodajemy do mięsa rosół, wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dzięki dodatkowi rosołu do mięsna farsz nie będzie suchy. 

Formowanie i gotowanie pierogów: ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je cienko na blacie wysypanym mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu, zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pierogi (ja gotuję pierogi w dwóch partiach), gdy wypłyną gotujemy je dalej przez około 2,5 minuty. Odkładamy na talerz. Pierogi z mięsem podajemy okraszone zrumienioną cebulką, skwarkami, boczkiem.

Pierogi farsz z mięsa
Pierogi z mięsem z rosołu

Czas przygotowania: 1 godzina minut.

6 komentarzy :

  1. Pycha! Najlepsze zaraz po tych ze szpinakiem :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne pierożki Ci wyszły! Idealne jak z foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana! Po prostu idealne pierogi! Nie pogardzilabym takim talerzykiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej jest to kurczak oraz kawałek wołowiny.

      Usuń
  5. Anonimowy04 maja, 2015

    Panno Malwinno, kocham Twoje ciasto na pierogi! :D już któryś raz robiłam, jego aksamitność i delikatność mnie zachwyca :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.